Fejfájás kezelése gyógyszerek nélkül?

Az egyik legbosszantóbb, legidegölőbb és egyben a legtöbb embert érintő fájdalom a fejfájás. Kutatások szerint a felnőtt lakosság háromnegyedénél előfordul olykor-olykor, de sokak életét keseríti meg napi szinten.

A legtöbben ilyenkor valamilyen vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszert vesznek be, ami persze vagy hatásos, vagy nem, ez sok mindentől függ, leginkább a probléma eredetétől. A fejfájásoknak két nagy csoportját különböztetjük meg, van az úgynevezett elsődleges típus, amelynél nem áll valamilyen betegség a háttérben. Ezzel szemben a másodlagos típusú fejfájásnál a fájdalom csak kísérő tünet és valamilyen egyéb elváltozás váltja ki azt. Amennyiben a probléma huzamosabb ideig, folyamatosan fennáll, ráadásul a gyógyszerek sem segítenek, akkor mindenképpen keressünk fel egy szakrendelést, hogy egy alapos kivizsgálás keretében fény derülhessen a pontos okára a fájdalomnak.

Fejfájás

Fejfájás

Azonban elsődleges fejfájás esetében sem feltétlenül kell csupán a gyógyszerekre hagyatkoznunk – már csak azért sem jó ötlet ez, mert aki hajlamos a fejfájásra, annak elég sűrűen kell egy-egy tablettát bevennie, ami egészségügyi szempontból nem ajánlott -. Érdemes inkább kideríteni, hogy mi okozza a fájdalmat és célzottan tenni ellene, emellett pedig a lehető leginkább kikerülni a különböző rizikófaktorokat. Első körben próbáljunk meg tudatosan odafigyelni a hidratáltságra, amennyiben ugyanis keveset iszunk, dehidratálttá válik a szervezet, aminek az egyik első jele a fejfájás. Ugyancsak fontos, hogy óvjuk a szemünket. Töltsünk annyira kevés időt a képernyők előtt, amennyire csak lehet – a kék fény szintén fejfájást okozhat -, és ha kell, csináltassunk szemüveget, vagy kontaktlencsét, hogy szemizmaink megpihenhessenek. Ha a fájdalom migrénes, akkor ügyeljünk arra, hogy elegendő magnéziumot vigyünk be a szervezetünkbe, valamint hogy az éjszakai pihenésünk kellően minőségi és pihentető legyen, ezek ugyanis segítenek megelőzni az ilyen típusú fájdalmat. Kerüljük továbbá a nehéz, fűszeres ételek fogyasztását és a stresszt, mert ezek mind kiválthatnak migrént.