Fagyálló folyadékok és jellemzőik

A hideg idő beköszöntével nem csak nekünk kell felkészülni a hideg időjárásra, de autónkat is fel kell készíteni. Ezt elvégezhetjük mi magunk is otthon, de akár kérhetjük szakértő segítségét is.

[wp_ad_camp_1]

Fagyálló folyadékra minden autónak szüksége van a hideg beköszöntével. Azt azonban érdemes tudni, hogy akárcsak minden folyadék, idővel a fagyálló is tönkremegy. Éppen ezért a jól megszokott kék színű etilén-glikol alapú folyadékot két évente vagy 55 ezer kilométerenként cserélni kell. A fagyálló folyadék igen hasznos folyadék, ami az autó hűtőrendszerét tekintve fontos. A motorban felesleges hőmennyiség keletkezik, amit alapvetően valamilyen folyadékkal lehet elszállítani, még hozzá nem keveset, közel 30-40 százalékot. A víz is jó lehetőség lenne, azonban van vele egy nagy probléma, mégpedig, hogy nulla Celsius fok alatt megfagy, ez pedig a hűtőrendszerben visszafordíthatatlan károkat okozna. Éppen ezért glikol bázisú fagyállóra van szükség, ami megfelelő dermedéspontot biztosít. Az etilén-glikol azonban nagy korróziós hajlammal rendelkezik.

Fagyálló folyadék

Fagyálló folyadék

A fagyálló hűtőfolyadék vízből, speciális etilén-glikolból és adalékanyagból áll össze. Ez a keverék megfelelő dermedésponttal és jó hővezető képességgel rendelkezik, ezenkívül keni a vízpumpát és véd a korróziótól. A fagyálló tartály zárókupakját kizárólag hideg motornál szabad levenni, mivel a forró hűtőfolyadék könnyen kispriccelhet, ami balesetveszélyes. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor jobb szakemberre bízni a fagyálló cserét. Arra mindenképp érdemes ügyelni, hogy jó minőségű fagyálló folyadékot szerezzünk be. Mi ehhez az alkatreszek.hu webáruházat ajánljuk, ahol kiváló minőségű alkatrészeket és autóba való folyadékokat talál!