Ezért válassz padlófűtést

Aki egyszer megtapasztalta a padlófűtés kényelmét, az többé nem is akar másfajta megoldást otthonában. Ám ha új helyre költözünk és felújítunk, vagy netalán építkezünk, akkor a kényelmen kívül van más oka annak, hogy ezt a rendszert válasszuk?

Röviden válaszolva a kérdésre: van, méghozzá nem is egy. Tulajdonképpen az igazság az, hogy csupán pár negatívumot lehet ellenérvként felsorakoztatni, ám azok sem túlságosan jelentősek. Ahogy a bevezetőben is említettük, az egyik legfőbb pozitívuma a padlófűtésnek, az a kényelem. Ma már élethosszig tartó garanciával szerelik ezeket a megoldásokat, és ha egyszer készen van, akkor onnantól kezdve nincs vele más dolgunk, mint a termosztát segítségével beállítani a kívánt hőmérsékletet. Ez idáig teljesen rendben is van, ám jogosan merül fel a kérdés, hogy ez mégis mivel jobb például egy radiátoros rendszernél.

Padlófűtés

Padlófűtés

Nos az első ilyen előny mindjárt az egyben legszembetűnőbb is: sokkal kevesebb helyet foglal. Biztosan mindenki járt már úgy, hogy szívesen tett volna egy szekrényt, vagy épp bármilyen más bútordarabot a fal mellé, ám pont ott volt a radiátor, ami miatt nem fért oda. Nos padlófűtésnél nincs ilyen gond, hisz kvázi láthatatlan, így sok helyet megspórol. A másik hatalmas előnye, hogy sokkal gazdaságosabb: míg a radiátoros megoldásnál a fűtőtest környékére összpontosul a meleg levegő, addig padlófűtésnél az teljesen egyenletesen oszlik el, ráadásul a radiátor hetven-nyolcvan Celsius fokos hőmérsékletével szemben itt elegendő harminc fok környékére felfűteni a rendszert. Szerencsére a kezünk sincs megkötve, hisz gyakorlatilag bármilyen burkolat alá felszerelhető, így elképzeléseink az új otthonunkat illetően nem szabnak gátat annak, hogy ezt a fajta fűtési megoldást alkalmazzuk. Mint említettük is, vannak persze hátrányai is, ám ezek eltörpülnek az előnyök mellett. A padlófűtés kiépítése költségesebb, ám hosszútávon az energiahatékonysága bőven behozza a kezdeti befektetést, az általa nyújtott kényelem pedig hamar feledteti, hogy a bekerülési költsége magas volt. Ezen felül azonban más érv nem szól ellene, így bátran kijelenthetjük, hogy a padlófűtés egy remek megoldás és bár átalakíttatni nem biztos, hogy megéri miatta, azonban ha amúgy is korszerűsítenénk a fűtésünket, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni az alkalmazásán.