Ezért nem mindegy, hogy mikor eszünk édességet

Látatlanban talán azt gondolnánk, hogy teljesen mindegy, hogy mikor tömjük magunkba a kedvenc tortánkat, ám valójában nagyon is lényeges, hogy hogyan időzítjük a cukorbomba bevitelét.

Senki kedvét nem szeretnénk elrontani, de a helyzet az, hogy sosem teszünk jót azzal, ha valami – brutálisan – cukros nassolnivalót fogyasztunk, pláne nem, ha azt nagyobb mennyiségben tesszük. Ma már egész más a cukortartalma egyes ételeknek, mint ahogy az évtizedekkel ezelőtt volt, emiatt aztán szinte észrevétlenül is bőven túllépjük az ajánlott napi beviteli mennyiséget. Erre érdemes nagyon odafigyelni – egyébként is -, mert hosszú távon rengeteg káros következménye lehet a túlzott cukorfogyasztásnak, akár cukorbetegség kialakulásához is vezethet, ha nem étkezünk tudatosan. Ám ez egy másik téma, a kérdés most inkább az, hogy mivel ártunk a legkevésbé – merthogy erről van szó valójában -, ha a nap mely szakában esszük meg azt a bizonyos tortát?

Édesség

Édesség

Ahogy már említettük, a legjobb, ha soha, ám ez persze csak egy ideális világban kivitelezhető. Ha pedig valami agyoncukrozott nasira vágyunk, akkor legalább arra figyeljünk oda, hogy a lehető legideálisabb módon és időpontban együk. A kulcs ugyanis az, hogy a lehető legkevésbé billentsük ki a vércukorszintünket, hisz ha az rendszeresen ingázik a bevitt szénhidrátok miatt, akkor abból előbb-utóbb komoly bajunk származhat. Szerencsére különböző kísérletek segítségével kitapasztalták a legkíméletesebb módját a cukorfogyasztásnak, ez pedig nem más, mint az évszázados hagyományokra visszatekintő, étkezés után, desszertként fogyasztott metódus. No nem azért, mert a jól megérdemelt ebéd után jár az a szelet sütemény, hanem azért, mert a fehérjék és rostok után bevitt nagyobb mennyiségű, gyorsan oldódó szénhidrátok így akár ötven százalékkal is kevésbé emelik meg a vércukor szintjét. Ezzel szemben ha éhgyomorra falunk be egy hatalmas cukrozott fánkot, akkor a lehető legrosszabb megoldást választottuk. Bárhogy is döntünk, azt mindenképpen tartsuk azonban szem előtt, hogy a legegészségesebb az, ha ezeket az ételeket annyira kerüljük, amennyire csak lehet. Noha csábító egy finom desszert, de egy gyümölcstál legalább olyan ízletes tud lenni, és a szervezetünk számára bizony sokkal egészségesebb választás.