Ezért kell mindig fokozottan óvatosnak lenni, ha motorra ülünk

A motorozás egy remek hobbi, és aki egyszer belekóstol a két kerék adta varázsba, azt utána már nagyon nehezen ereszti az életérzés. Az aggódó hangok azonban rendre felerősödnek, amikor új szenvedélyünknek hódolunk, és bizony nem véletlenül féltjük azt, aki két kerékre pattan.

Motorozni ugyanis jóval veszélyesebb, mint autózni – és bár ritkán foglalkozunk a gondolattal, de bizony ez utóbbi is egy rendkívül veszélyes közlekedési forma -. Ennek az oka több összetevőből áll, de a legfontosabb az a védtelenség. Rengeteg eszköz létezik már, ami a motorosok testi épségét védi esés, vagy baleset esetén – a gerinc protektoroktól kezdve az automatikusan felfújódó, kabátba épített légzsákon át a speciális nadrágokig és kesztyűkig – ám ezek együttesen meg sem közelítik az autó karosszériája által nyújtott védelmet. Motoron ugyanis semmi ne vesz körbe minket, így szerencsétlenebb esetben a testünk nyeli el az ütközési energiákat, így tehát rendkívül fontos, hogy mindig egy lépéssel a forgalom előtt járjunk gondolatban.

Motorozás

Motorozás

A forgalom előtt, ami a második legnagyobb veszélyforrás. Az autósok egy része ugyanis egyáltalán nincs tekintettel a forgalom többi résztvevőjére. Ez mentalitás kérdése, ám az nagyon nem mindegy, hogy két kocsi koccan össze, vagy egy városi terepjáró találkozik egy kétkerekűvel, hisz utóbbi esetben még alacsony sebességnél is végzetes lehet az esés. Végül, de nem utolsó sorban az időjárási körülmények is komoly gondokat okozhatnak. Egy vízátfolyás, vagy egy őszi lombhullás után az úton maradt csúszós avarkupac egy autónak sok esetben meg sem kottyan, ám egy motor könnyedén kicsúszhat és már meg is van a baj. Ezer tényezőre kell folyamatosan figyelni annak érdekében, hogy épségben hazaérjünk, és ezt bizony meg kell tanulni. Ezért aztán a legfontosabb, hogy mindig körültekintően válasszuk meg a sebességet, és próbáljunk előre gondolkodni, mert a saját testi épségünk a tét.