Ezért jó, ha rendszeresen edzünk

Az utóbbi években nagy divat lett edzeni, tulajdonképpen már-már úgy érezhetjük, hogy a körülöttünk lévők elvárják tőlünk, hogy amint van egy kis szabadidőnk, akkor azonnal induljunk a terembe megdolgozni a súlyokat, vagy ki a szabadba futni egy jó nagyot.

Ezzel azonban az égvilágon semmi baj, hisz bár sokan csak azért sanyargatják magukat, hogy vonzóbbak legyenek az ellenkező nem számára, a helyzet az, hogy bármilyen cél is vezéreljen minket az edzéseink során, a lényeg, hogy így is, úgy is jót teszünk a saját egészségünkkel. Szervezetünk ugyanis több fronton is élvezi a mozgás során jelentkező pozitív hatásokat. Az első ilyen, hogy akinél a testmozgás a napi rutin részévé válik, az általában az élete más területein is egyre inkább áttér az egészséges dolgokra. Akik rendszeresen edzenek, azok előbb-utóbb rájönnek, hogy a dohányzás, vagy a túlzott alkoholfogyasztás nem összeegyeztethető ezzel az életformával, sőt, ahhoz, hogy tartós eredményeket érjünk el, bizony a táplálkozásra is nagyon oda kell figyelni, ezért szép lassan a gyorséttermi menük helyét átveszik a sovány húsok, a saláták és a rostban gazdag köretek.

Edzés

Edzés

Az edzés és az egészséges táplálkozás pedig rendkívül jó hatással van a szívre és a keringési rendszerünkre. Tekintettel arra, hogy az ezekkel összefüggő problémák a vezető halálozási okok, talán nem is nagyon kell magyarázni, hogy ez miért is ennyire fontos. Testünk mellett azonban a lelkünk is hálás lesz, hisz a rendszeres sport a mentális egészségünkre is jó hatással van. Kiegyensúlyozottabbá, stressz mentesebbé válnak a mindennapjaink, ami a kielégítő életminőség egyik alappillére. Ugyanakkor fontos, hogy akárcsak az élet más területein, az edzéseink során is legyünk tudatosak és figyeljünk a testünk apró jelzéseire. Ha nem vagyunk száz százalékos formában – nem csak fizikailag, hanem fejben is fontos ez -, akkor inkább hagyjuk ki a napi sportot, mert nem megfelelő odafigyeléssel komoly sérüléseket szerezhetünk, amelyek hosszú hónapokra visszavethetnek minket.