Ezért fontos a változatos étrend gyermekkorban

Az, ahogyan a gyermek étkezik, nagy hatással lehet az egészségére egész serdülőkorában és felnőttkorában. A fontos tápanyagokat tartalmazó ételek fogyasztása segíti a gyermekek növekedését, és elengedhetetlen a kicsik mentális és fizikai fejlődéséhez.

Azzal, hogy a gyerkőc egészséges, kiegyensúlyozott étrendet kap, biztosítjuk, hogy minden olyan alapvető vitaminhoz, ásványi anyaghoz és egyéb tápanyaghoz hozzájusson, amelyekre az egészséges növekedéshez és fejlődéshez szükségük van. Bizonyos tápanyagokra számos okból van szükség. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz biztosítani kell, hogy a gyermek az összes élelmiszer csoportból sokféle tápláló élelmiszert fogyasszon. Általános útmutatásként elmondható, hogy a gyermekeknek enniük kell sok gyümölcsöt és zöldséget (az arányokat tekintve lényeges, hogy több zöldséget, mint gyümölcsöt), teljes kiőrlésű gabonaféléket (például barna rizst, teljes kiőrlésű kenyeret és teljes kiőrlésű tésztát). Ezen felül babot és lencsét, rendszeresen sovány húst és halat, valamint megfelelő módon tálalva (és bizonyos kort elérve) dióféléket és magvakat.

Változatos étrend

Változatos étrend

Ez persze nem mindig a legegyszerűbb feladat, hisz sok gyerek meglehetősen válogatós. Sokat segíthet, ha kicsi korában az evést szórakoztatóvá varázsoljuk, ám az erőltetés sosem célravezető. Ha valamit végképp nem akar elfogyasztani, akkor azt hagyni kell. A mókázás azonban tényleg sokat segít abban, hogy változatos ételek kerüljenek a tányérba és a gyerek pocakjába is. Próbálkozhatunk különböző színű ételek összeválogatásával, de sokszor beválik az is, ha a formákra összpontosítunk és játékos alakzatokba szeleteljük az elfogyasztandó élelmiszert. Minden csöppségnél más módszer bizonyul igazán hatékonynak, ki kell ismerni, hogy mivel tudjuk leginkább rávenni gyermekünket arra, hogy a lehető legtöbb fajta ételt megkóstolja. Ne adjuk fel, próbálkozzunk kitartóan, mert a változatos étrend rendkívül fontos a hosszú távú egészségének megőrzése tekintetében.