Ezért fogyasszunk rendszeresen tojást

Hosszú évekig általános vélekedés volt, hogy a gyakori tojásfogyasztás egészségtelen, hisz nagy mértékben megemeli a koleszterinszintet. Ma már tudjuk, hogy ez nincs így, ám az emberek többségében mégis megmaradt, hogy csak nagyon módjával szabad beiktatni az étkezésbe. Az igazság azonban az, hogy nem hogy ritkán, de épp ellenkezőleg: szinte minden nap kellene tojást ennünk.

A tojás ugyanis számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Elsősorban kitűnő vitaminforrás, hisz nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint, ami segít a csontritkulás megelőzésében, ezen felül gazdag A-vitaminban, ami a bőrünk egészségéért is felel. Ez persze még közel sem minden, hisz a tojásban található még E-vitamin, különböző B-vitaminok és folsav is. Egy hatalmas előnye továbbá, hogy magas a kolintartalma, amely fogyasztása során több acetilkolin termelődik az agyban. Az acetilkolinnak hatalmas szerepe van az információ tárolásban, emiatt kimondottan ajánlott várandósok számára a tojásfogyasztás, hisz a kolintartalmú élelmiszerek csökkentik a mentális betegségek kialakulását már magzati korban is.

Tojás

Tojás

A vitaminok mellett a tojás ásványianyag tartalma is jelentős, hisz megtalálható benne vas, kálium, kalcium, cink és a nátrium is. Mindemellett az alakunkat is védi, hisz egy átlagos méretű tojás alig nyolcvan kalóriát tartalmaz, így nem véletlenül sok diéta alapja. Ráadásul a benne lévő zsírok pont kellő mennyiségűek és tökéletes összetételűek, ami rendkívül jó hatással van az emésztőrendszerre. Méltán nevezhetjük tehát a tojást szuperételnek, hisz szinte mindent tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van, ráadásul nagy mennyiségben történő fogyasztásának sincs negatív hatása. Ha igazán jót akarunk tenni, akkor elsősorban reggelire fogyasztjuk (akár minden nap), hisz a benne lévő értékes anyagok így tudnak a leghatékonyabban felszívódni, nem mellesleg pedig a tojás erőteljesen telít, így egy kiadós reggeli után biztosan nem éhezünk meg idő előtt.