Ezért figyelj arra, hogy mennyi vitamint szedsz

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a különböző étrendkiegészítők rendszeres fogyasztása, persze nem véletlenül. Sajnos a gyümölcsök és zöldségek már csupán töredékét tartalmazzák annak az ásványianyag tartalomnak, amit a múlt században, így időről időre kénytelenek vagyunk mesterséges forrásokból pótolni a szükséges mennyiséget.

Ennek érdekében készítmények roppant széles választéka áll a rendelkezésünkre, csak győzzük kiválasztani közülük a legjobbat. Van azonban ennek némi veszélye is, ugyanis sok helyről azt az üzenetet halljuk a legtöbbet, hogy a vitaminokra óriási szüksége van a szervezetünknek, szedjük folyamatosan ezeket a tablettákat, ám eközben arról azért kevés szó esik, hogy problémás lehet, ha nem figyelünk oda a megfelelő adagokra és rendszerességre. Főképp akkor jelenthet ez galibát, ha külön-külön megvásárolt készítményeket szedünk, párhuzamosan. A multivitamin tabletták ugyanis úgy lettek kifejlesztve, hogy mindenből a – nagyjából – szükséges adagot tartalmazzák, így ha tartjuk az előírt adagolást, akkor túl nagy kockázata nincs a dolognak.

Vitamin

Vitamin

Viszont ha egyesével vesszük meg a vitaminokat, akkor bizony előfordulhat, hogy jóval többet szedünk be belőlük, mint amennyi az optimális lenne. Egyes hatóanyagoknál persze ennek semmi jelentősége. C-vitamin esetében – ha csak nincs veseproblémánk -, akkor nem igazán tudunk túladagolni, lévén a bevitt felesleg vizelet formájában távozik. Más a helyzet azonban az E-, A- és K-vitamin esetében. Ezeket a szervezetünk képes elraktározni, így fennáll a túladagolás lehetősége, ami egészségügyi problémákhoz vezethet. Az A-vitamin esetében hányinger, szédülés léphet fel, hosszabb távon pedig károsodhat a haj és viszketés jelentkezhet. Különösen oda kell figyelni erre a várandós kismamáknak, hisz az A-vitamin túlzásba vitele akár a magzat károsodásához is vezethet.