Ezért felejtsd el a kézzel mosogatást

Noha az egyik legnagyobb kényelmi innovációnak tekinthető, még mindig sokan ódzkodnak a mosogatógép használatától, különféle indokokra hivatkozva.

Ezek közül a leggyakrabban az energiahatékonyság és a spórolás merül fel, ám ezeknek az elméleteknek általában a régebbi masinák fogyasztási adatai adják az alapját. Kezdetben – azaz az ezredforduló környékén – ezek a gépek valóban nem voltak túlságosan hatékonyak, ám a mai konstrukciókra ennek épp az ellenkezője igaz. Gondoljunk csak bele egy pillanatra, hogy még a legáltalánosabb, középkategóriás modell is nagyjából 10-12 liter vízzel képes megtisztítani több mint 10 terítékre való szennyest, ehhez pedig hozzávetőlegesen 1 kilowattóra energiára van szükség – eco módban sokszor ennél kevesebb is elegendő -. Ha számszerűen vizsgáljuk a dolgot, akkor kétség sem férhet hozzá, hogy kézi mosogatással ezt a teljesítményt meg sem tudjuk majd közelíteni.

Kézzel mosogatás

Kézzel mosogatás

Természetesen a képlet azért nem ennyire egyszerű és ez sokszor fel is merül érvként. Hiszen míg a kézi mosogatáshoz csupán mosogatószerre és egy szivacsra van szükség, addig a gép beszerzése meglehetősen költséges mutatvány. Igen ám, csakhogy a mérlegnek ezúttal is két oldala van, és az egyszeri magasabb kiadás hosszú távon még így is megtérülhet, tekintve, hogy a gazdaságos kézi mosogatásnál kevés kényelmetlenebb dolog létezik a világon. Ha pedig folyatjuk a – meleg – vizet, azzal rengeteg energiát – és ezzel pénzt – pocsékolunk el. Van ugyanakkor egy ennél sokkal nyomósabb érv is, mégpedig az idő. Egy átlagos, négytagú család esetében naponta legalább 20-30 percet vesz igénybe a mosogatás, ezt egy gép a töredékére redukálja. Évek alatt így heteket spórolhatunk, ami anyagiakban szinte kifejezhetetlen előnyt jelent. Ha csak nem egyedül élünk – és zömében házhoz szállított ételt fogyasztunk – akkor nem lehet kérdés, hogy a kézi mosogatást el kell felejtenünk és be kell ruházni egy korszerű mosogatógépre.