Ezért érdemes rendszeresen szőlőt enni

Ahogy mondani szokás, csak az nem szereti a szőlőt, aki még nem evett jó fajtát, és ebben tényleg van némi igazság. Hisz ahogy nagyon sok gyümölcs esetében, úgy a szőlőnél is az a helyzet, hogy bizonyos típusok sokkal kevésbé zamatosak, mint a kimondottan erre tenyésztett fajták.

Ám ha sikerül rátalálnunk egy igazán méz édes fürtre, akkor egy csapásra megértjük majd, hogy miért is rajonganak oly sokan ezekért a bogyókért. Túl azon, hogy az élvezeti értékük szinte felbecsülhetetlen, kevesen tudják, hogy mennyire egészséges szőlőt enni, ugyanis számos olyan élettani hatása van, amire még csak nem is gondolnánk. Ebben a gyümölcsben ugyanis különösen sok antioxidáns található, amely révén például kiválóan alkalmazható különböző bőrproblémák (pl. pattanások, vagy akné) esetén, de az immunrendszerünkre is jótékony hatással van. Ráadásul az emésztésünket is segíti, hisz meglepően magas a rosttartalma, és az emberek nagy része sajnos nem fogyaszt elegendő rostot, ez pedig egy igen kellemes formája a pótlásának.

Szőlő

Szőlő

Ami leginkább elriasztja az embereket a fogyasztásától, az kétségkívül a mag. A szőlőmag ugyanis nem csupán kellemetlen, kesernyés íze miatt bosszantó, de azért is, mert aránylag nehezen távolítható el a szemekből, így alaposan rontja az élvezeti értéket. Ugyanakkor – bár léteznek mag nélküli fajták – nem érdemes megszabadulni tőlük, mert az egész gyümölcs legegészségesebb része. Nem véletlen ugyanis, hogy a szőlőmag kivonatát gyógyszerként alkalmazzák. Hatóanyagai segítik fenntartani a megfelelő koleszterinszintet, ám ennél is fontosabb, hogy az erek erősítésének – különösen a visszerek esetében – megkerülhetetlen alkotóeleme. Kutatások azt is bebizonyították, hogy a szőlő fogyasztása csökkenti az asztma kialakulásának esélyét, és a szemünk- egész pontosan a retinánk –  védelmében is tagadhatatlan a szerepe. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani, mert amellett, hogy finom, még a szervezetünk is hálás lesz érte.