Ezekre ügyelj, amikor új konyhát tervezel!

Idővel szinte minden ember ráébred, hogy a lakás központi része nem a nappali, vagy a terasz, hanem a konyha. Itt zajlanak a legfontosabb megbeszélések, és bizony itt üljük körbe az asztalt – vagy épp a konyhaszigetet – és költjük el együtt az étkezéseket.

Emiatt aztán – no meg persze azért is, mert hát végeredményét tekintve itt készül az étel – nagyon fontos, hogy a konyha minden elemében úgy nézzen ki, és abban minden úgy álljon kézre, hogy az a lehető legkényelmesebbé tegye az ott eltöltött időt. Így amikor arra adjuk a fejünket, hogy elérkezett az ideje a felújításnak, akkor elengedhetetlen, hogy minden apró részletre odafigyeljünk, hisz utólag már nagyon nem egyszerű helyrehozni a hibákat és pótolni a hiányosságokat. Első lépésként az a legfontosabb, hogy tervezzünk meg lehetőség szerint mindent, a legnagyobb részletességgel. Noha ez nem épp a legkellemesebb feladat, az igazság az, hogy ha csak ad hoc jelleggel újítunk fel, annak valószínűleg nem lesz jó vége, és hosszú távon nem leszünk elégedettek az eredménnyel.

Konyha

Konyha

Pontosan találjuk ki, hogy hova milyen bútor kerüljön, melyik szekrényben, fiókban mit szeretnénk majd tárolni, ahhoz mennyi helyre van szükség, és nyugodtan böngésszünk különféle – kész konyhákat ábrázoló – fotókat, ihletgyűjtés gyanánt. Azt is alaposan fontoljuk meg, hogy melyik gép hová kerüljön, hisz ez nem csak azért lényeges, mert mindenhez kényelmesen hozzá kell tudni férni, hanem azért is, mert nagyon nem mindegy, hogy melyik mennyire áll kézre. Ne ragaszkodjunk csak azért egy elképzeléshez, mert azt mi találtuk ki, hisz a nekünk tetsző dizájnt úgy is megőrizhetjük, ha hozunk némi áldozatot annak érdekében, hogy kényelmesebben ténykedhessünk majd a konyhában. Végül, de nem utolsósorban, amikor már minden terv elkészült, és minden számítást elvégeztünk, csak akkor álljunk neki, ha tisztában vagyunk azzal, hogy valószínűleg tovább fog tartani a felújítás – és többe is kerül majd -, mint amennyit előzetesen kiszámoltunk. Ilyenkor lebegjen a szemünk előtt a végeredmény, no és az, hogy hány boldog órát eltöltünk majd az új, tökéletesen a mi igényeinkre szabott konyhánkban.