Ezekre figyelj, amikor klímát szereltetsz!

Ahogy telnek az évek, úgy válik egyre nehezebbé, hogy megfelelő légkondicionáló berendezés nélkül átvészeljük a forró nyári időszakokat. Ezért aztán egyre több háztartásban kerül fel a falra ilyen készülék, ám mindenképpen érdemes alaposan megfontolni a választást, mielőtt letesszük a voksunkat egy adott modell mellett.

Nem csak azért, mert klímát jó esetben – minimum – tíz-húsz évre rakat az ember, hanem azért is, mert meglehetősen nagy különbségek vannak egyes darabok között, arról nem is beszélve, hogy itt nem csak az olcsó húsnak híg a leve elv érvényesülhet gyakran, de könnyen beleeshetünk abba a csapdába is, hogy ami elsőre költségkímélőnek tűnik, az hosszútávon nagyon is drága lesz végül. Itt pedig nem csak a teljesítményre és a hatásfokra érdemes gondolni, hanem arra is, hogy egyes – kevésbé neves – gyártók a saját szakembereik által végzett éves karbantartásokhoz kötik a garanciát. Ha pedig ebbe belemegyünk – és hát ki akarná elveszíteni a jótállást hónapok múltán -, akkor benne van a pakliban, hogy évente egy komolyabb összeget ki kell fizetnünk majd a kiszállásért.

Klíma

Klíma

Emellett persze alaposan gondoljuk meg azt is, hogy melyik modellt válasszuk. Érdemes mindenképpen inverteres, hűtő-fűtő verziót tetetni, hisz ezek költséghatékonyabbak, és bizony előfordul, hogy a nagy téli hidegben jól esne, ha valahogy villámgyorsan tudnánk emelni a lakásunk hőmérsékletén. Azonban az elhelyezést mindig bízzuk a szakemberekre. Persze azt mi tudjuk, hogy mely helyiségeket szeretnénk klimatizálni, ám hogy azon belül a fal melyik részére optimális feltenni a beltéri egységet, azt a szerelők sokkal jobban tudják, mint mi, hisz sok befolyásoló tényező van ilyenkor. A legfontosabb azonban, hogy ne spóroljunk. Bár egy drágább modell árcédulája elsőre ijesztő, és azt sem nézzük jó szemmel, hogy a csövezés mennyi pénzt elvisz, ám ha a telepítéskor nem sajnáljuk a plusz ráfordítást, az a későbbiekben – és ne feledjük, hogy hosszú évekről beszélünk – meghálálja magát.