Ezek a leggyakoribb fülproblémák

Szokás mondani, hogy a fogfájásnál talán csak a fülfájás elviselhetetlenebb, és ha őszinték akarunk lenni, akkor ebben bizony van némi igazság. Talán azért, mert minél közelebb van a központhoz – azaz az agyhoz – a fájdalom kiindulópontja, annál megterhelőbb, talán mert a hasogató kín semmi máshoz nem hasonlítható, ezt nehéz eldönteni, egy dolog azonban biztos.

Mégpedig az, hogy akárcsak a fogfájás esetében, úgy a fület érintő gondnál sem szokás túl sokat vacakolni, hanem az első adandó alkalommal irány a szakrendelés, hogy minél előbb megszabaduljunk a problémától. Sajnos sok esetben előfordul, hogy akit egyszer megérint a fülfájás szele, az utána már nehezen – vagy hosszú távon leginkább sehogy – szabadul és időről-időre visszatér, sokszor igen változatos formákban. Ilyenkor aztán nincs mit tenni, mint minden egyes alkalommal utánajárni a fájdalom pontos okának és azt kezeltetni, hisz magától – akárcsak a fogproblémák – ez sem javul meg. De mik is a leggyakoribb okai a fület érintő panaszoknak? Nos, amivel már valószínűleg mindnyájan találkoztunk életünk során, az a fülzsír okozta dugulás.

Fülprobléma

Fülprobléma

A fülzsír alapvetően egy hasznos dolog, hisz védi a hallójáratot, ám néha előfordulhat – megfázás, vagy egyéb fertőzés miatt -, hogy túltermelődik, és ettől egy dugó alakul ki a fülben. Ez eleinte csak zúgást és viszketést okoz, ám ha nem teszünk ellene, akkor fájdalomban csúcsosodik ki. Szerencsére a kezelése egyszerű, egy szakszerű hallójárat mosás a legtöbb esetben azonnali enyhülést hoz. Ugyancsak gyakran előforduló panasz a fül zúgása. Ezt sok minden okozhatja és a legtöbbször teljesen ártalmatlan jelenség, ami rövid idő elteltével magától elmúlik. Ha azonban napokig tart, akkor mindenképpen keressünk fel egy specialistát, mert szinte biztos, hogy kezelésre lesz szükség. Ugyanez igaz a fül csengésére is, ám annyi különbséggel, hogy az általában nem múlik el magától, így nem is érdemes halogatni az orvos meglátogatását. Végül, de nem utolsósorban szót kell ejtenünk a legkellemetlenebb – és egyben legfájdalmasabb – fülproblémákról, a gyulladásokról. Legyen szó a középfül, vagy a hallójárat gyulladásáról, a fájdalom igen erőteljesen jelentkezhet, így ilyen esetekben nem is lehet kérdés, hogy amint lehet, rögtön szakemberhez kell fordulni, bár az elviselhetetlen érzés miatt ezt amúgy is megtesszük.