Európa parányi ékköve: Málta

Málta talán az egyik legkülönlegesebb európai úti cél, de bátran mondhatom azt is, hogy a turisták megtestesült álma. Budapestről repülővel könnyen és gyorsan (kevesebb, mint három óra alatt) megközelíthető, hisz Olaszország déli partjairól látótávolságon belül van ez a parányi kis sziget.

Alig háromszáz négyzetkilométeres mérete ellenére számtalan látnivalóval várja a vendégeket, ráadásul a hihetetlenül kedvező éghajlati viszonyok miatt a főszezon nem korlátozódik a nyári hónapokra – sőt, ha nem vágyunk igazi kánikulára, akkor sokkal bölcsebb, ha valamikor tavasszal, vagy inkább ősszel utazunk -. Málta egy alig 10 kilométer széles, és 20 kilométer hosszú sziget, így tökéletesen illik rá a mondás, miszerint itt nincsenek távolságok. Ráadásul szinte tökéletes a tömegközlekedése, a buszok minden irányba nagyon sűrűn járnak, így ez azon kevés országok egyike, ahol gyakorlatilag nem éri meg autót bérelni, hisz 10-15 euróért válthatunk heti bérletet, amellyel bárhová gyorsan eljuthatunk.

Málta

Málta

Afelől pedig ne legyen kétségünk, hogy ha egyszer eljutunk ide, akkor rengeteget fogunk buszozni, hisz a látnivalókból szinte sosem fogy ki a sziget. A leghíresebb turista attrakció talán a világhírű Popeye falu, ahol az 1980-ban készült filmet forgatták, s amely mesevilágot megőrizték az utókornak. Nem csupán gyermekek számára varázslatos hely ez, de a tengerparton fekvő meseszerű kis falucska a felnőtteket is pillanatok alatt rabul ejti. Ha pedig Máltán járunk, akkor kötelező átlátogatni Gozo-ra, amely egy 3-4 kilométeres komputazással megközelíthető – bátrabbak a Kék Lagúnában tehetnek egy kis kitérőt -. Gozo egy nap alatt akár gyalog is bejárható és a tetejéről varázslatos kilátás nyílik, nem véletlen, hogy a legelőkelőbb éttermek itt találhatóak. Bármelyiket is választjuk egy ízletes ebéd, vagy vacsora elköltéséhez, garantáltan nem fogunk csalódni, a tenger gyümölcseit talán itt készítik a el a világon a legfinomabban. Ha tehát a hideg télből egy kicsit átruccannánk a kellemes tavaszba, akkor ne felejtsük el, hogy Málta mindig tárt karokkal fogadja a vendégeket.