Erre figyeljünk a műszaki vizsga előtt

A saját autó több szempontból is roppant előnyös, hiszen kötöttségek nélkül mehetünk oda és akkor, ahová és amikor csak szeretnénk. Ne felejtsük el azonban, hogy a fenntartás nem csak költséges, de olykor időigényes feladat is egyben.

Tudniillik a jármű kifogástalan technikai állapotára mindig kiemelt figyelmet kell fordítanunk, lévén már a legkisebb meghibásodás is komoly balesetveszéllyel járhat. A szakemberek pontosan emiatt javasolják, hogy vezessünk be egy ellenőrzési rutint, azaz adott időközönként nézzük át az autó bizonyos elemeit. Természetesen nem kell mindig mindent, lévén vannak olyan részegységek, amiket elég pár havonta felmérni. A lámpák, a gumik állapotát azonban minden indulás előtt ellenőrizzük. Kéthetente lessünk rá a folyadékok szintjeire, különös tekintettel a fékrendszerre és persze a motorolajra, de a hűtőt se felejtsük el. Ha rendelkezünk némi szakértelemmel, akkor a fékek, illetve a felfüggesztés állapotát is nézzük meg, évszakonként legalább egyszer. Ezzel nagyban leegyszerűsítjük a dolgunkat.

Tudniillik amikor elérkezik a műszaki vizsga időpontja, akkor teljes mértékben tisztában leszünk azzal, milyen állapotnak is örvend az autónk. Ennek köszönhetően elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket, hiszen az sem túl szerencsés, ha a szerelőnk jelzi, hogy egy igen költséges javításnak nézünk elébe, miként az is gond, ha a vizsgán buktatják meg járművünket. Ez utóbbit mindenképpen tanácsos elkerülni, mert adott esetben jó sok papírmunkával – ezáltal pedig időkieséssel – járhat. Feltétlenül vigyük el még időben egy alapos átvizsgálásra a gépkocsit, még a műszaki vizsga előtt legalább annyival, hogy a komolyabb beavatkozásokra is legyen elég idő. Így eljárva biztosan nem okoz problémát az időszakos vizsgálat és gond nélkül megkapjuk majd az üzemeltetéshez szükséges engedélyt.