Érdemes olcsó robotporszívót venni?

Pár évvel ezelőtt még úri huncutságnak számított, mára már azonban kiforrott technológiával rendelkeznek a robotporszívók – és felmosók -. Noha sokan csak legyintenek az eszköz hallatán, az igazság az, hogy ha megfelelően használjuk őket, akkor hatalmas segítséget nyújtanak a mindennapokban.

Ahhoz azonban, hogy elégedettek legyünk, nem árt az sem, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen körülmények szükségesek ahhoz, hogy a robotporszívó minőségi munkát végezhessen. A legfontosabb – tűnjön ez bármilyen ellentmondásosnak is első olvasatra – az a rend. Egy valamire ugyanis biztosan nem képes a masina, méghozzá arra, hogy elpakoljon. Márpedig ha rendetlenség van, és az egész lakás tele van szórva különféle cuccokat, akkor a takarítás hatékonysága rendkívül gyenge lesz – arról nem is beszélve, hogy nagyon sok mindenen fenn is tud akadni a porszívó -.

Robotporszívó

Robotporszívó

A legfontosabb tehát, hogy lehetőleg mindent tegyünk el az útjából. Ez eleinte nyűg, ám nagyon hamar hozzá lehet szokni, mert kialakul egy szisztéma, hogy mit hova rakunk, és pár nap elteltével 1-2 perc alatt elő is tudjuk készíteni a terepet. Ezen kívül csak két dologra kell odafigyelnünk. Az egyik, hogy nagy szintkülönbségeket nem tud legyűrni még a legdrágább modell sem – azaz a lépcső az már biztosan akadály -, a másik pedig az, hogy a fekete felületeket a legtöbb gép nem szereti. Emiatt aztán a nagyon sötét szőnyeg általában megzavarja a működést, így azt kalkuláljuk bele a vásárlásba, hogy ezektől lehet, hogy meg kell majd válnunk. Ami az árat illeti, érdemes inkább egy középkategóriás modellt választani, ami lézeres letapogatással, és mentett térképpel dolgozik. Szintén nem fogjuk megbánni, ha felmosni is képes masinát veszünk, mert ha naponta elindítjuk, akkor szinten tartja a padló tisztaságát, ami a rohanó hétköznapokban hatalmas könnyebbség. A nagyon olcsó robotporszívók sajnos csak véletlenszerű mozgásokat végeznek, ami közel sem elég hatékony.