Érdemes drága telefont venni?

Nincs még egy olyan használati tárgy, ami az elmúlt évtizedekben – de talán soha, az emberiség történelmében – olyan gyorsasággal nélkülözhetetlenné vált volna, mint a mobiltelefon.

Míg az ezredforduló környékén még ritkaságnak számított, alig húsz év elteltével már nagyítóval kell keresni azokat az embereket, akik ne rendelkeznének hordozható készülékkel az egész fiataloktól kezdve az idősekig bezárólag. Persze kár is lenne vitatni, hogy mennyi előnye van annak, hogy a zsebünkben egy kisméretű számítógép lapul, amelyről gyakorlatilag percek alatt elintézhetünk szinte bármit. Hisz a mobil már rég elvesztette azt a szerepét, hogy telefonálásra használjuk – jó, persze az is előfordul -, helyette böngészünk, csevegünk, levelezünk, és az üzleti ügyeinket intézzük rajta, sok esetben napi szinten órákon át. Ennélfogva aztán sokak számára nagyon nem mindegy, hogy milyen készüléket választanak, hisz ha például a vállalkozásuk, vagy a feladataik miatt állandóan elérhetőnek kell lenniük, akkor nem kockáztathatják azt, hogy egy megbízhatatlan modell miatt lemaradjanak egy-egy fontos hívásról, vagy üzenetről.

Drága telefon

Drága telefon

Ám valóban fontos-e megvenni a csúcskategóriás készülékeket, vagy bőven elég, ha a tisztes középszerből választunk magunknak egy kiforrott példányt? A válasz erre alapvetően egyszerű, hisz az aktuális csúcsmodellek általában jóval drágábbak azt az megelőző szériáknál – melyek azonban jó esetben ugyanolyan hibátlan konstrukciók -. Gyakorlatilag azonban csak akkor érdemes a kínálat legtetejéről választani, ha a készülék valami olyan újdonsággal bír, amire szükségünk van, vagy ami nagyban megkönnyíti számunkra a használatát. Ilyen lehet – például ingatlanosok esetében – egy jóval fejlettebb kamerarendszer. Hisz ha üzletek múlhatnak azon, hogy milyen minőségű fényképeket tudunk gyorsan készíteni, akkor megéri a plusz költséget a tudás. Ugyanez igaz lehet például egy megnövekedett akkumulátor kapacitásra, vagy tárhelyre is, ám ha csak a legáltalánosabb feladatokra – hívás, emailezés, üzleti tennivalók – használjuk a mobilunkat, akkor teljesen felesleges állandóan a csúcskategóriát venni, hisz valódi presztízsértéke egy telefonnak nincs, egyébként pedig a kiforrott és megbízható technológia a legfontosabb szempont, hisz mégis csak egy használati tárgyról beszélünk.