Érdemes drága parfümöt venni?

Érdekes dolog a parfümök kérdése, hisz az emberek többsége ma már el sem tudja képzelni az életét a jól megszokott illat nélkül, holott ez a jelenség nem régóta van velünk. Évtizedekkel ezelőttig ugyanis ez még csak a gazdagok és az úri osztály kiváltsága volt, az átlagember számára még a dezodor is csak a huszadik század második felében kezdett elérhetővé válni.

Ma már azonban roskadoznak a drogériák polcai a több száz – parfümériákban pedig a több ezer – típustól és nagyítóval kell keresni az olyan hírességet, aki előbb, vagy utóbb ne adná ki a saját márkáját. A megfelelő illat megtalálása ennek tükrében érthető módon nem egy egyszerű feladat. Egyrészt azért, mert a lehetőségek tárháza szinte végtelen, másrészt pedig azért, mert az illatok egész másképp viselkednek bőrön, így ami az egyikünknek tökéletesen passzol, az lehet, hogy egy másik emberen már közel sem olyan jó. Emellett pedig ott van az ár, mint dilemma. Válasszuk valamelyik divatmárka termékét, vagy inkább a luxusparfümök közül szemezgessünk? Ugyanis amíg valaki csak a téma felszínét kapargatja és az átlagos drogériákban válogat, addig fel sem tűnik neki, hogy léteznek olyan illatok, amelyek egészen más ligában játszanak.

Parfüm

Parfüm

Az igazság pedig az, hogy a százezres termékeknek bizony van létjogosultsága, hisz a márka és az igényes csomagolás – no meg a marketing – mellett a minőséget is meg kell fizetni. Ez szinte minden termékre igaz, de a parfümökre kiemelten. A drága termékek ugyanis a legtöbbször roppant különlegesek, és ami ennél is fontosabb, összehasonlíthatatlanul tartósabbak, mint a kommerszebb társaik. Bizonyára feltűnt már, hogy alig 1-2 óra után az illat intenzitása rohamosan csökken – ez főleg az eau de toilette típusoknál érhető tetten -, ezzel szemben a legprofibb változatok – melyek szinte kivétel nélkül az extrait de parfum megnevezést viselik – akár egész nap megőrzik azt. Így nézve a dolgot pedig sokszor az olcsóbb húsnak tényleg hígabb a leve, hisz sokkal hamar elhasználjuk az olcsóbb parfümöt, míg a luxuskategóriásból elég egyetlen nyomás egész napra. Arról nem is beszélve, hogy jó eséllyel senki más nem fogja ugyanazt a márkát használni a társaságunkban, így valóban egyedi illatban pompázhatunk.