Érdekességek a kaméleonról

10-20 évvel ezelőtt szinte nem is gondoltak az emberek arra, hogy otthonra beszerezzenek egy kaméleont. Azonban az utóbbi években egyre több fontos információt tudtunk meg ezekről az állatokról, és ezért manapság egyre többen tenyésztenek kaméleont. A kaméleon különleges állat, mivel nem hasonlítható egyik ismert házi állathoz sem.

[wp_ad_camp_1]

A kaméleonok azzal keltették fel az emberek érdeklődésüket, hogy képesek a színűket változtatni. Ez a miatt jön létre, hogy az állat bőrén levő pigment sejtek elmozdulnak, ennek következtében pedig az állat színe megváltozik. A színváltoztató tehetségüket felhasználják akkor is, ha ragadozó leselkedik rájuk, ez esetben a környezettel azonos szint vesznek fel. A szín változtatás során a kaméleonok kommunikálnak is egymással, valamint a nőstény azt a hímet szokta kiválasztani, amely a legszínesebb. A kaméleonnak azt a tulajdonságát is sokan ismerik, hogy nyelve nagyon hosszúra megnő. Az egyszarvú kaméleonoknak körülbelül 70 cm hosszú a nyelve, de van olyan eset is, amikor az állat nyelvének a hossza kétszer nagyobb, mint a test hosszúsága.

Kaméleon

Kaméleon

Bizonyára mindenki látta már a TV-ben, vagy akár élőben, hogy a kaméleon nem kinyújtja a nyelvét, hanem kilövi azt. Nem is gondolnánk, hogy a nyelv kilövésének a nagysága attól függ, hogy milyen méretű a táplálék. A kaméleonról tudni kell, hogy szeretik biztonságban érezni magukat, tehát, ha lakásában szeretné tartani az állatot, akkor olyan terráriumot kell vásárolni, amelynek nem mind a négy oldala átlátszó. Az átlátszó oldalak miatt a kaméleon azt érzi, hogy nincs megfelelően védve, és ennek következtében csökkenhet az étvágya. Egy kaméleon akkor egészséges, ha érdeklődik a környezet iránt, ha ügyesen mászkál, és ha nem alszik napközben.