Érdekes tények a pálmafákról

A trópusi kertek esetében semmi nem idézi fel jobban a szigetek és tengerpartok gondolatát, mint egy pálmafa. Ha száraz, mediterrán éghajlatban él és pálmákat talál a helyi kertészeti üzletben, valószínű, hogy egy olyan régióban tartózkodik, amely alkalmas a pálmák termesztésére.

[wp_ad_camp_1]

Néhány pálma elérheti a 20 méter magasságot vagy még ennél is többet. A Quindio viaszpálma (Ceroxylon quindiuense) a legmagasabb faj, amely 160-200 méter magasra képes növekedni. Ez Kolumbia nemzeti fája és emblémája, és ma egy védett faj, ami azt jelenti, hogy nem használható fakitermelésre. Vasárnap, egy héttel húsvét előtt, a keresztények gyakran egy pálmaleveleket hordoznak egy szimbolikus rituálé részeként, amely Jézus Krisztus diadalmas belépésére emlékeztet Jeruzsálembe, amint azt Zakariás próféta előrejelezte. A Biblia szerint az emberek levágtak ágakat  a pálmafákról, majd Jézusnak ezekkel a pálmalevelekkel integettek.

Pálmafa

Pálmafa

A ferencesek misszionáriusai úgy gondolják, hogy elsőként ők ültettek pálmafákat Kaliforniában díszítés céljából. A 20. század fordulójára a dél-kaliforniai kertészek tele voltak egzotikus pálmafákkal és mindenhol látni lehetett őket a környéken. Néhány történész úgy véli, hogy az 1932-es Los Angeles-i olimpia során az utcák mentére is ültettek pálmákat, és szinte minden nyilvános parkba is a városban. Ez a szépítési projekt mintegy 400 munkanélküli embernek adott munkát a nagy gazdasági világválság idején. Körülbelül 40.000 mexikói pálmafát ültettek a város utcáinak 150 mérföldje mentén. Azóta a régió ikonjává vált, a hollywood felirattal, a tengerpartokkal stb. A fajtól függően néhány pálma több mint egy évszázadig élhet. Ez azt jelenti, hogy az ültetett pálmafa túlélheti Önt. A közelmúltban bizonyítékok vannak arra is, hogy sejtszinten a pálmák valóban a legrégebbi élő fák lehetnek, mivel sejtjeiket nem helyettesítik új sejtek, mint a többi fa esetében.