Enyhe tél, hűvös nyár – a kullancsok aktivitásához kedvező időszak

A kullancsok az ízeltlábúak törzsébe, pókszabásúak osztályába tartozó vérszívó állatok, melyek a gazdatest felszínén „élnek”. Ezek az ízeltlábúak határozottan undort váltanak ki az emberekből, mely leginkább a csípésük által terjesztett betegségeknek köszönhető.

Sokan tévesen azt mondják, hogy a kullancs okozza a betegségeket, de tulajdonképpen a betegségek okozói a beleikben található baktériumok és vírusok, amik a vér szívásakor kerülnek a gazdatestbe. Rengeteg fajuk létezik a világban, a Kárpát-medence is bővelkedik bennük. Fontos megjegyezni azonban, hogy nem minden fajta, s azok közül sem minden egyed hordoz kórokozókat. Legismertebb betegségek, mely általuk szerezhetők a Lyme-kór, a vírusos kullancs encephalitis és a babéziózis, bár utóbbi hazánkban inkább az ebekre jelent súlyos fenyegetést.

Elkerülni őket nem igazán lehetséges és az ismert védekezési módok sem nyújtanak maximális biztonságot. Oltássorozat kérhető már kisgyermek korban, mely a vírusos agyvelőgyulladás ellen nyújt hatékony védekezési módot. Ennek beadási menetrendjéről mindenképpen orvossal kell konzultálni. Emellett még az elővigyázatosság az, amely segít a védekezésben. A kullancs szezon alatt nem javasolt a magas fűben való kirándulás vagy heverészés. Túra során érdemes zokniba tűrt nadrágszárral közlekedni és alkalmazni vagy kullancsriasztó karkötőt, vagy sprayt. Ám a legfontosabb, a test alapos átvizsgálása a kirándulás után, s ha esetleg kullancsot talál magában valaki, azt haladéktalanul távolítsa el! Ez a művelet kézzel, a patikákban kapható kullancs csipesszel vagy akár szemöldökcsipesszel is kivitelezhető. Az állatoknál hasonlóképpen kell eljárni. Számukra többféle tabletta, nyakörv, kullancs riasztó csepp is kapható az állatorvosi patikákban és a kisállat boltokban is. A kullancs nem játék, mindenki fokozottan ügyeljen a tavasz kezdetétől egészen ősz végéig! S ha a tél enyhe, és a nyár is hűvös, akkor kiemelten oda kell figyelni, ugyanis a kullancsok könnyen túlélik az enyhe telet és a hűvös nyár során sem bújnak mélyre!