Engedetlen kutya nevelése

Egyes kutyák őrületbe kergetik gazdájukat komisz viselkedésükkel, mennek a maguk feje után, hajlamosabbak az engedetlenségre, nem hallgatnak a parancsszavakra. A kutya viselkedése a gazda nevelését tükrözi, ha nem következetes és határozott, akkor a kutya feszegeti a határait.

[wp_ad_camp_1]

A kutya fegyelmezetlensége a nem megfelelő szocializációra vezethető vissza, vagy a helytelen nevelési módszerekre. Vannak olyan fajták, amik hajlamosabbak a saját fejük után menni. A kutya a falkavezérre hallgat, az ő utasításait követi. Ha a gazda helyett a kutya a falkavezér, ez sok gondot okozhat. A gazdát a saját falkája részének tekinti, akiért ő felelős, úgy érzi, meg kell védeni, gyakran ez az oka a kutya másokkal szembeni agressziójának. A túlzott szeretet kimutatása sem használ, a falkavezér viselkedjen nyugodtan, határozottan. A szeretnivaló gazdit nem fogja tisztelni a kutya, engedetlen lesz, ő akar falkavezér lenni. A kutya életében fontos a megfelelő napirend kialakítása. Naponta vigyük el sétálni, akkor is, ha kertes házban élünk. A séta mentálisan stimulálja kedvencünket, és megakadályozza, hogy elcsavarogjon amikor nem vagyunk otthon.

Engedetlen kutya

Engedetlen kutya

Ha a kutya nem engedelmeskedik, az általában valamilyen bizonytalan állapotot jelez, legyünk határozottak vele, gyakran a figyelem megvonása elegendő büntetés, helyes viselkedést jutalmazzuk simogatással, dicsérettel, vagy jutalomfalattal. Minden kutyának más a mozgásigénye még fajtán belül is, figyeljünk a jelzéseire, a séta végére fáradjon el az állat, de ne fulladjon ki teljesen. A séta részeként adjunk lehetőséget a kutyának a szaglászásra, vagy akár más kutyákkal való ismerkedésre is. A visszahívást és a legfontosabb parancsszavakat addig ismételjük és gyakoroljuk kutyánkkal, amíg tökéletesen nem engedelmeskedik. Egy idomított, engedelmes kis kedvenc a gazdának is több örömet fog okozni.