Endometriózis tünetei és kezelése

Az endometriózis gyakran fájdalmas rendellenesség, amelyben a méh belsejét – az endometriumot – rendező szövethez hasonló szövet a méhén kívül nő. Az endometriózis leggyakrabban a petefészket, a petevezetékeket és a medencét bélelő szövetet jelenti. Ritkán terjedhet el az endometrium szövet a kismedencei szerveken túl.

[wp_ad_camp_1]

Endometriózis tünetei és kezelése elolvasható a nogyogyasz.hu weboldalon, ezért itt a helye nálunk ha ön is többet szeretne megtudni erről a rendellenességről. Az endometriózis esetén az endometrium-szerű szövet úgy működik, mint az endometrium-szövet – minden menstruációs ciklus során megvastagszik, lebomlik és elvérzik. De mivel ennek a szövetnek nincs módja kilépni a testéből, csapdába esik. Amikor az endometriózis magában foglalja a petefészkeket, az endometriomáknak nevezett ciszták kialakulhatnak. A környező szövet irritálódhat, végül hegszövet és tapadás alakulhat ki – a rostos szövet rendellenes sávjai, amelyek kismedencei szövetek és szervek egymáshoz tapadását okozhatják. Az endometriózis – néha súlyos – fájdalmat okozhat, különösen menstruációs időszakokban. Termékenységi problémák is kialakulhatnak. Szerencsére hatékony kezelések állnak rendelkezésre. Az endometriózis elsődleges tünete a kismedencei fájdalom, amely gyakran menstruációs periódusokkal társul.

Endimetriózis

Endimetriózis

Bár sokan görcsöket tapasztalnak menstruációs időszakuk alatt, az endometriózisban szenvedők általában a szokásosnál sokkal rosszabb menstruációs fájdalmat írnak le. A fájdalom idővel fokozódhat. Az endometriózis gyakori jelei és tünetei a következők: Fájdalmas ciklus, (dysmenorrhoea), a medencefájdalom és görcsök megkezdődhetnek a menstruáció előtt, és több napig is eltarthatnak. Lehet, hogy a hát alsó és a hasi fájdalmai is vannak. A közösülés alatt vagy után a fájdalom gyakori az endometriózisban. További részletekért nem árthat benézni weboldalunkra a nogyogyasz.hu weboldalon.