Élmény a levegőben – Tandemugrás

A tandemugrás az ejtőernyőzés egyik olyan speciális formája, ahol az oktató, a tandempilóta vezényli az ugrást a gépelhagyástól a szabadesésen át az ejtőernyő irányításán keresztül egészen a földet érésig, a hozzá csatolt utasnak minimális előképzésre van szüksége az ugráshoz, amit 15 percben megkap a felkészítés és beöltözés alatt.

[wp_ad_camp_1]

A tandem ejtőernyős felszerelés része a fékernyő, amit az ugrás után kell kiengedni. Szerepe, hogy lefékezze a szabadesést a szóló ejtőernyősökéhez hasonlóra, így növelve a szabadesésben töltött időt és lehetővé téve remek felvételek készítését. A tandem ugráshoz használt ernyő nagyobb, mint a szóló ugráshoz használt, legalább 30 négyzetméter felületűek a két ember súlyából adódó nagyobb teher miatt. A felszerelés része még a tartalékernyő és az automata nyitókészülék, ami abban az esetben, ha a beállított magasság alatt túl nagy a sebesség, emberi beavatkozás nélkül kinyitja a tartalékernyőt.

Tandemugrás

Tandemugrás

És hogy miért érdemes kipróbálni a tandemugrást? Az endorfin-löket, amit az ugrás kivált, eufórikus állapotba kerülünk, az adrenalin mellett ez a boldogsághormon teszi igazán felemelővé a tandemugrást. Az ugrás fejleszti az állóképességünket – a felszerelés cipelése nem könnyű, valamint a hajlékonyságunkat is – többszöri ugrás után a földön is rugalmasabbak leszünk. Az ugrás legtöbb pozitív hatása fejben és a gondolkodásban jelentkezik, ugrás után energikusabbnak, felszabadultabbnak érezzük magunkat, a mindennapi gondokat egyből eltörpülnek egy ekkora élmény mellett. Korábban leküzdhetetlen akadályokat veszünk majd könnyebben, hiszen az ugrással kilépünk komfortzónánkból és megtapasztaltuk, hogy ez jó. Ha a felhők közül tekintünk le a földre, utána már könnyebben észrevesszük a mindennapokban az apró örömöket is.