Eleged van a nagyvárosból, és tanyára költöznél? Ezeket gondold át előtte!

Noha vitathatatlan, hogy a városi létnek megszámlálhatatlanul sok előnye van, az ember természeténél fogva sokkal jobban érzi magát a természet közelében – még ha ezt hajlamosak is vagyunk elnyomni magunkban -.

Az elmúlt évtizedekben azonban hihetetlen mértékben hozzászoktunk ehhez a létformához, persze ehhez az is nagyban hozzájárult, hogy a munkalehetőségek, kulturális programok, egészségügyi intézmények, és még megannyi más fontos infrastrukturális egység csak a városokban találhatóak meg, ezáltal az aránylag gondtalan karrierépítés és a szórakozás csak itt oldható meg könnyedén. Ám egyre sűrűbben előfordul, hogy valaki besokall. Elegünk lesz a bezártságból, hogy az életünk nagy részét a négy fal között töltjük, netán az kezd el zavaró lenni, hogy mindenütt tömegbe botlunk, hogy soha nincs friss levegő, se csend, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy elég volt. Valami sokkal békésebbre vágyunk, még akkor is, ha ennek az az ára, hogy esetleg szerényebben kell élnünk.

Tanya

Tanya

Ilyenkor merül fel a vidékre, tanyára költözés gondolata. Anyagi szempontból ez általában egy könnyen kivitelezhető lépés, hisz a városi lakás – vagy ház – jóval többet ér, mint egy ugyanolyan adottságokkal rendelkező vidéki ingatlan, így a csere a legtöbbször gond és ráfordítás nélkül megoldható. Ám mielőtt egy ekkora lépésre szánnánk el magunkat, mindenképp hosszabb távú terveket kell kovácsolni, és nagy távlatokban gondolkodni. A nyugodt élet ugyanis csak addig lesz az, amíg a megélhetésünk biztosítva van. Gondoljuk át, hogy miből fogunk megélni, persze ha otthonról tudunk dolgozni, akkor ez nem probléma, ám ha be kell járnunk egy távol eső munkahelyre, akkor az könnyen lehet, hogy fárasztóbb lesz, mint a nagyvárosi élet. Sokan ilyenkor azt gondolják, hogy majd gazdálkodásból tartják fenn magukat, ám ez egyáltalán nem egyszerű. Nem csak rengeteg befektetést igényel – munkagépek, állatok, takarmány, és így tovább -, de rutint és szakértelmet is. Ezeket mind gondoljuk át, mielőtt drasztikus lépésre szánnánk el magunkat, nehogy rosszul süljön el a váltás, és annál is stresszesebb helyzetbe kerüljünk, mint amilyenből menekülni próbáltunk.