Egyre többeket érint a bruxizmus

A fogfájás az egyik legkellemetlenebb és hosszú távon legkevésbé tolerálható fájdalom típus. Amikor lecsap, nem is nagyon szabad tétovázni, irány a fogorvos, amilyen gyorsan csak lehet.

Szerencsére minél előbb leküzdjük a félelmeinket, annál valószínűbb, hogy kisebb beavatkozással megússzuk a dolgot. Ha halogatjuk – legtöbbször azért, mert rettegünk még csak a fúró hangjának gondolatától is -, akkor sajnos megvan rá az esélyünk, hogy a probléma napról napra komolyabbá válik, és mire rászánjuk magunkat a látogatásra, addigra már egy sima tömés nem segít. Sajnos azonban vannak olyan esetek, amikor hiába is vagyunk bátrak, nem ezen múlik a dolog sikeressége. Egyre gyakrabban fordul elő ugyanis, hogy egy beteg komoly panaszokkal keresi fel a kezelőorvosát. Fog – akár egyszerre több -, fej és nyaki fájdalomtól szenved, ám az alapos kivizsgálás – mely ilyenkor sok esetben magában foglal egy CT-vizsgálatot is – nem hoz eredményt, azaz mindegyik fog egészséges és nem indokolja a fájdalmat.

Bruxizmus

Bruxizmus

Ilyenkor más irányban kell keresni a probléma gyökerét, ami sok esetben a bruxizmussal, azaz a fogcsikorgatással függ össze. Ez egy igen összetett probléma és a lakosság aránylag nagy részét érinti. Súlyosságától függően igen komoly tüneteket tud produkálni, így azonnali kezelést igényel, hisz a fogak kopását, törését, a harapás elmozdulását eredményezheti, arról nem is beszélve, hogy hatása komoly fájdalmakat képes okozni. A megoldás nem egyszerű, és a gyógyulás egy hosszadalmasabb folyamat. A legtöbb esetben harapásemelő sín alkalmazása az első lépés, emellett pedig szinte mindig szükséges valamilyen stresszoldó gyakorlatot végezni, hisz a belső feszültség sokszor közrejátszik a bruxizmus kialakulásában. Súlyos esetben fogszabályzásra és akár szájsebészeti beavatkozásra is szükség lehet, ám erre ritkán kerül sor, a legtöbbször a probléma idővel megoldódik a harapásemelő sín és a megfelelő lazító gyakorlatok segítségével.