Egy kis történelem Budapesttel kapcsolatban

Budapest a fővárosunk, a magyar lakosság nagy része itt él rövidebb vagy hosszabb távon. Jelen történelmét ismerjük, de kialakulását, régebbi történelmét nem biztos. Nagyjából mit kell tudni minderről?

[wp_ad_camp_1]

A rómaiak a birodalom határvidékén, a Duna, a hőforrások és az építőanyagok közelében létrehozták Aqincum néven katonai városukat, ahol polgárok is éltek szép számmal. Ez a mai Óbuda területére esett. A középkorban a hegyek miatt jól védhető helyen épült fel a királyi város, Buda. Buda hatásköre ekkoriban az egész Kárpát-medence területére kiterjedt. A város fejlődése a török hódoltság alatt megakadt, a politikai központ szerepét Bécs és Pozsony vette át. A 18. századtól Pest egyre rohamosabban fejlődött, fontos kereskedelmi és kulturális központ lett.

Budapest régen

Budapest régen

A 19. század második felében újra elkezdett fejlődni a város. Ez a fejlődés az első világháborúig tartott. 1867-ben a kiegyezésel újra Buda kapta a főváros szerepét. 1872-ben egyesítették a ma Budapest néven egynek ismert három külön várost, Budát, Óbudát és Pestet. A főváros a magyar kapitalizmus kialakulásával nagyvárossá fejlődött.A középületek, a kor nagyvállalatainak irodaházai , a belső lakónegyedek ekkor épültek. Ekkor készült el London után Európában a második földalatti vonal, a mai kisföldalatti. A Lánchíd megépülése után a 19. századben megépültek a dunai hidak. A II. Világháború végén hatalmas károkat szenvedett a város. Budapest fokozatosan növekszik még most is. A 20. században bekebelezte Újpestet, Kispestet, Csepelt is. 1950-ben közigazgatásilag egyesültek ezek a területek a fővárossal. Így jött létre a nagy Budapest, emly 22 kerületből állt. Majd 1992-ben lett 23 kerület, Soroksár Pesterzsébettől való különválásával.