Egy kihagyhatatlan célpont: Amszterdam

Európa egyik klasszikus turisztikai célpontja kétségkívül Amszterdam, ez a vibráló és végtelenül szórakoztató metropolisz. Hollandia fővárosa érdeklődési körtől függetlenül vonzza a látogatókat, ezért az emberek rekordszámban áramlanak oda.

Nem csoda, hisz egy igazán ezerarcú hely ez, ahol jól megférnek egymás mellett a méltán hírhedt kávézók, a városképet alakító csatornák és a vörösen izzó éjszakai élet. Mivel Amszterdam ilyen népszerű turisztikai célpont Európában, nem csak az időjárás miatt kell aggódnunk, amikor kitaláljuk, hogy ide látogatnánk, hanem a rengeteg ember miatt is. Amszterdam ugyanis most egyike azon európai városoknak, amelyek a túlturizmussal küzdenek, amely a júniustól augusztusig tartó főszezonban a tetőfokára hág. Az ebben az időszakban történő látogatás esetén fel kell készülni a nagy tömegre – ami tényleg rengeteg embert jelent, korántsem költői túlzás – amivel megnövekedett várakozási idők és persze magasabb szállásdíjak járnak.

Amszterdam

Amszterdam

Úgyhogy sokkal bölcsebben tesszük, ha áprilisban-májusban, vagy inkább az őszi időszakban, szeptemberben, vagy októberben megyünk, hisz ilyenkor az időjárás is kellemes, ám jóval kevesebben vannak, mint a nyári hónapokban. Azért is szerencsés ilyenkor menni, mert a holland főváros híresen kerékpárbarát, így a közlekedés nagy részét két keréken a legegyszerűbb megoldani és valljuk be, erre is alkalmasabb egy enyhébb hőmérséklet. Ha pedig már megérkeztünk és a kultikus pontokat – gondolunk itt elsősorban a kávézókra – végig látogattuk, akkor mindenképpen szakítsunk időt a nevezetességekre is. A pályaudvart a Dam-térrel összekötő Damrak nem véletlenül a város leghíresebb utcája, olyan hely ez, amit minden turistának meg kell tapasztalnia. Az Anne Frank-ház, ami múzeumként üzemel szintén kihagyhatatlan, de kétségtelen, hogy a csatornák fogják leginkább elvarázsolni lelkünket. Ne hagyjuk ki ugyanakkor a Nemzeti Múzeumot, ami Rijksmuseum névre hallgat, hisz megannyi csodálatos emléktárgyat csodálhatunk itt meg. Tulajdonképpen Amszterdam látnivalói szinte végtelenek, úgyhogy töltsünk itt el bármennyi időt is, unatkozni soha nem fogunk egyetlen percet sem.