Egy gyümölcs, ami egy város névadója: gránátalma

A gránátalma egy fanyar ízű édes-savanyú gyümölcs, amelyért sokan rajonganak, van azonban, aki meg nem enné a világért sem. Az vitathatatlan, hogy az egészségre igen jó hatással van ez a mediterrán gyümölcs, ami Ázsiában és a Közel-Keleten évezredek óta nagy tiszteletnek örvend.

[wp_ad_camp_1]

A granatus szó jelentése latinul „szemcsés”, a kemény héjú gyümölcs belsejében lévő közel 600 db sötétpiros magra utal, amit elfogyasztunk. A Spanyol Granada város is a gránátalmáról kapta a nevét. A gyümölcs egy igazi vitaminbomba: gazdag C vitaminban, K, valamint B9 és B6 vitaminban ezen kívül ásványi anyagokban is: Kálium réz és foszfor is található benne. A gránátalma vírusellenes, baktériumellenes és antioxidáns (öregedés gátló) hatással bír. Polifenolokat és rendkívül sok flavonoidot tartalmaz, amelyek javítják az egészséges sejtek túlélését és képesek a rákos sejtek pusztulását előidézni. Tudományos vizsgálatok szerint csökkenti a káros (LDL) koleszterinszintet, rendszeres fogyasztása lassítja az öregedést, erősíti az immunrendszert.

Gránátalma

Gránátalma

Egy pohár gránátalmalé tartalmazza a napi folsavszükségletet. Mivel a magok alacsony kalóriatartalmúak rostokban viszont gazdagok, hatásos kiegészítői a fogyókúrának is. A gránátalma az ókorban a Aphrodité szent gyümölcse, a termékenység jelképe volt. Érdemes megkóstolni ezt a különleges gyümölcsöt, a magok kiszedése azonban nem egyszerű. A gyümölcsöt ne félbe vágjuk, hanem a csúcsa alatt ejtsünk bemetszést és körbe vágva emeljük le az így kapott kis kalapot. Gerezdekre is véghatjuk, a világos hártya nem ehető, ezt távolítsuk el. A megfelelő gránátalma kívülről száraznak tűnik, kézbe véve az a jó, minél nehezebb, mert akkor lédús a belseje. Szín alapján nem lehet megkülönböztetni az édesebb gyümölcsöt, mert a szín az fajtától is függ.