Egy csodálatos növény: levendula

A levendula az egyik legsokféleképpen, változatosan felhasználható finom illatú fűszer-, gyógy- és dísznövény. Európával a Rómaiak ismertették meg, az ókorban a növény a szépségápolás fontos kelléke volt. Felhasználták fürdővíz illatosítására, szappant készítettek belőle, testre kenve bőrápolásra.

[wp_ad_camp_1]

Maga a növény 60-80 centiméter magasságú, könnyen elbokrosodik, 40-50 évig is elél. Virága jellegzetes mélysötét kékeslila, levendulakék levele zöld vagy ezüstörzöld. Jól viseli a szárazságot, a kertben elültetett levendulát szinte nem is kell öntözni. Nincs szüksége tápanyagban gazdag talajra inkább homokos, kavicsos talajban érzi jól magát. Virágzása júniustól augusztusig tehető. Virága ehető, bátran készíthetünk belőle levendulaszörpöt, vagy megszárítva teát. Mediterrán vidékeken fűszernövényként használják, halételek, gyros, friss saláták ízesítésére. A Provence fűszerkeverék fontos alapanyaga. Kecskesajt vaj, fagylalt is készülhet levendula felhasználásával.

Levendula

Levendula

A néphiedelem szerint erős illata miatt távol tartja az ártó erőket, rontó szellemeket. A levendula jó mézelő növény, értékes levendulamézhez juthatunk általa. Csodálatosan aromás illata van. ami szárítva is megőrzi aromáját. A virág harmóniát teremt, a látvány és az illat elbűvöl mindenkit, regenerál, nyugtat és felüdít egyszerre. A levendulát évszázadokon keresztül fájdalom csillapítására, görcsoldásra, nyugtató szerként. Hatásosan alkalmazták rüh és moly ellen, fogfájásra, rovarcsípésre, ficam gyógyítására. A II. világháborúban sebfertőtlenítésre használták. Alkalmas köhögés, hasmenés, fejfájás kezelésére. Magas illóolaj-tartalma van, kozmetikumok, testápolók készítésére, illatosítására használják.