Egészséges fogak

Manapság az embereknek, mindig nehezebb megőrizni fogaik egészségét, melyre hatással vannak az összegyülemlett baktériumok, a táplálkozási savak és egyéb károsító szerek, mint például a cukor. A fogaink elengedhetetlen részei az egészséges életünknek, ezért vigyázzunk rájuk.

[wp_ad_camp_1]

Az energiaitalok, a szénsavas üdítők és a gyümölcslevek rongáljak fogaink zománcát, amivel egyúttal, azok természetes védekezőképességét is tönkre teszik. Ez nem azt jelenti, hogy meg kell, váljunk tőlük, elég lesz az is, ha lecsökkentsük fogyasztásukat, és étkezés után vízzel kiöblítjük a szájüregünket. A nyers zöldségek, mint a zeller, a sárgarépa, az alma és különböző magvak, mechanikailag tisztítják a fogakat, miközben rágjuk őket. A fogmosás közben, ne nagy nyomással mossunk fogat és kis felületen ne tegyünk meg sokáig ismételt mozdulatokat. Ez árthat a fogainknak és az ínynek egyaránt. Körkörös mozdulatokat kell végezni, és kétszer végighaladni a fogsoron.

Egészséges fog

Egészséges fog

Ahhoz, hogy fogaink valóban egészségesek maradjanak, a mindennapi fogmosás mellett, szükség van még vitaminokra és ásványi anyagokra. A C-vitaminnak szerepe van a sebgyógyulásban és a regenerálódásban, valamint segít megelőzni a parodontitiszt. Megtalálható a gyümölcsökben, zöldségekben, mint az eper, citrom, karalábé, paprika, káposzta. A D-vitamin a fogak és csontok képződésénél játszik szerepet. Ennek pótlására elég napi 5-10 perc napfényen tartózkodás. A K-vitamin hozzájárul az egészséges fogakért, a csontképződésért, a véralvadásért, sebgyógyulásért és vitalitásért. Ezt salátában, tejben és húsban találjuk meg. Ezeken kívül szükségünk van még Q10-koenzimre (pl. máj, szardínia, pisztácia), kalciumra (tejtermékek, gabonafélék), foszforra (sajtok, szójaliszt, búzapehely) és fluorra (ivóvíz, hal, zöld tea), hogy valóban szépek maradjanak a fogaink.