Egészséges a csípős étel?

Mindenki máshogy szereti a halászlevet (már persze aki szereti). Van, akik tésztával, van akik kenyérrel, vannak, akik a sűrűre esküsznek és persze vannak olyanok is, akik inkább hígabb alaplével operálnak. Hogy bajai, vagy szegedi, az egyéni preferencia kérdése, de semmi sem osztja meg annyira az embereket, mint az, hogy csípősen, vagy erőspaprika nélkül eszik-e ezt a fenséges ételt.

Persze ez nem csak a halászlére igaz, azok, akik szeretik a csípőset, azok képesek gyakorlatilag bármilyen ételhez hozzáadni valamilyen erős ízfokozót, legyen szó akár pizzáról, vagy valamilyen hagyományos, magyar konyháról. Azt, hogy valaki miért kínozza magát egészen odáig, míg már a könnye is kicsordul, azt sosem fogják megérteni azok, akik sosem fogyasztanak semmi csípőset, ám az ízlés kérdésén túl sokkal fontosabb az, hogy vajon egészséges-e erős ételeket fogyasztani, vagy épp ellenkezőleg, és csak rosszat tesznek magukkal azok, akik a chilit is chilivel eszik? Nos, hogy erre válaszolni tudjunk, ahhoz első körben azt kell tisztáznunk, hogy mi is okozza a csípősség érzését. Ezért nem más, mint a kapszaicin nevezetű anyag a felelős, amely többek közt bizonyos paprikákban is megtalálható. Az érdekesség nem is ez, sokkal inkább a működési mechanizmusa.

Csípős étel

Csípős étel

Az érzettel szemben ugyanis a kapszaicin nem okoz valódi károkat a szervezetünkben, sőt, ennek épp ellenkezője igaz. Ez az anyag ugyanis úgy fejti ki a hatását, hogy ahol hő, vagy fájdalomérzékelő receptorokkal, ott azok ingerküszöbét csökkenti, így a normális testhőmérsékletet (vagy akár az annál is alacsonyabbat is) forrónak érezzük. Ezen a területen vérbőség alakul ki, ám más nem igazán történik. Épp ezért van jó hatással például a gyomorra a kapszaicin, hisz védi annak nyálkahártyáját, így megakadályozza a fekélyek kialakulását. Azonban talán még ennél is fontosabb, hogy a legújabb kutatások szerint több típusú daganat kialakulását is gátolja, sőt, a már meglévő rákos sejteket is elpusztítja (például emlő, illetve prosztatarák esetében). Így ha szeretjük a csípőset, akkor fogyasszuk bátran, hisz jótékony hatással van a szervezetünkre.