Dolgok, amiket a szívbetegségekről tudni érdemes

Ha a szívbetegségre gondolunk akkor valószínűleg egy túlsúlyos, középkorú férfit képzelünk el ahogy szorongatja a mellkasát és a földre borul. Az igazság viszont az, hogy a szívbetegség jelentkezhet egy fiatal, fitt nő formájában is jelentkezhet állkapocs fájdalommal, vagy akár teljesen tünetmentesen is. Az Egyesült Államokban a vezető halálozási ok a szívbetegség a nők esetében.

[wp_ad_camp_1]

Sokan nem tudják, de tíz nőből kilencnél megvan legalább egy kockázati tényező. A fogamzásgátló tabletták, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, és a testmozgás hiánya mind hozzájárul ahhoz, hogy a szívbetegség már fiatalkorban kialakuljon. A fogamzásgátló tabletták és a dohányzás kombinációja pedig akár 20%-kal is növelheti a kockázatot. A rutin vizsgálatokat már egész fiatalon, 20 éves kortól érdemes elkezdeni, mert a szívproblémák már kialakulóban lehetnek ilyen fiatalon is, és ilyenkor még van idő megállítani a betegséget. A szívbetegségek felismerése nem a legkönnyebb feladat, hiszen előfordulhat az is, hogy a betegség teljesen tünetmentes, ráadásul van amelyik jelet hajlamosak félreérteni az emberek.

Szívbetegség

Szívbetegség

Férfiaknál a klasszikus szívroham tünet a bal oldali mellkasi fájdalom, vagy nyomás ami gyakran a karokba sugárzik, vagy az állkapocsba. A nőknél viszont sajnos ennél enyhébbek és észrevétlenebbek a tünetek, előfordulhat például légszomj, fáradtság, emésztési zavar, hátfájás, valamint állkapocs fájdalom. Ha ezeknek egyikét észleli, akkor menjen el a legközelebbi ügyeletre, hogy kizárhassák a szívinfarktus lehetőségét. Egy igen közismert mítosz szerint a fitt, sportos nők nincsenek veszélyben, ez viszont nem igaz. Természetesen a nők, akik sportolnak egészségesebbek, viszont ők sincsenek teljesen biztonságban ha a szívbetegségekről van szó.