Darázsirtás házilag? Nem biztos, hogy jó ötlet!

Nagy múltra tekint vissza, hogy miért is olyan rossz a darazsak megítélése a méhekkel szemben, holott funkciójukat – és veszélyességüket – tekintve nagyjából egy kategória a két rovar.

Ezzel együtt az emberek többségének az van a fejében, hogy a darázs egy gonosz állat, aminek az egyetlen célja, hogy jól megcsípje a gyanútlan áldozatát, ezzel szemben a méh egy szorgos kis jótevő, amely csak a legvégső esetben használja a fullánkját, hisz csak egyetlen egyszer teheti meg, utána úgyis elpusztul. Az igazság azonban az, hogy a darazsak éppoly hasznos élőlények, hisz ugyanúgy beporozzák a növényeket, ráadásul bár a csípésük – némileg – tényleg fájdalmasabb, veszélyesebbnek semmiképp sem nevezhető. Ugyanis egyik fajé sem halálos önmagában, csak akkor okozhat komoly problémát, ha allergiások vagyunk.

Darázsirtás

Darázsirtás

Ráadásul a darazsaknak alapvetően eszük ágában sincs bántania minket, ezt nyári napokon rengetegszer tapasztalhatjuk is, hisz amikor csak a hívogató ételeink körül zsongnak, akkor abban semmi támadó szándék nincs, csupán éhség. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy vannak olyan körülmények, amikor nem lehet kérdés, hogy a házban – vagy az annak közelében – lévő darázsfészket el kell távolítani. Ilyen eset például az, ha kisgyermek is él ott, vagy ha bárki allergiás a darázscsípésre, hisz az súlyos, akár életveszélyes állapotot is előidézhet ilyenkor. Ám egy megtermett darázsfészek eltüntetéséhez bizony nem biztos, hogy a legjobb döntés házilag nekilátni. Legfőképpen azért nem, mert ilyenkor az elsődleges cél a királynő elpusztítása, illetve azért sem, mert a megtámadott darazsak villámgyorsan agresszívvé válnak, aminek a vége számtalan csípés lehet. Arról nem is beszélve, hogy jó eséllyel a megfelelő eszközök sem állnak a rendelkezésre ehhez a művelethez. Ezért aztán a legjobb, ha szakemberre bízzuk a feladatot, aki se perc alatt megszabadít minket a zümmögő fenevadaktól.