Chile legszebb vulkánjai

Chile egy keskeny földterületen fekszik, ahol kelet felé az Andok-hegység, nyugatra pedig a csillogó Csendes-óceán fekszik. Mivel a szeizmikus és vulkáni aktivitás magas övezetében helyezkedik el az ország, a dél-amerikai nemzet rengeteg lenyűgöző sztratovulkánnal és hófödte vulkánnal büszkélkedhet.

[wp_ad_camp_1]

Ezek közül a Nevado Ojos del Salado a Föld legmagasabb vulkánja. Bolívia és Chile közötti határon található a Licancabur nevű vulkán, ami a száraz és elhagyatott Atacama-sivatag felett helyezkedik el. Mivel a vulkán 5916 méter magasságot ér el, a magasabb pontjai gyakran havasok, ami ha megolvad, lefolyik a Licancabur-tóba – a Föld egyik legmagasabb tavába. Csillogó csúcsa alatt meredek és instabil lejtők vannak, melyeket az ókori lávaáramok sújtanak. Ez meglehetősen megnehezíti mászást, bár a csúcsán látható kilátások kétségkívül fenomenálisak. Az Atacameno nép által szentnek tartott Licancabur minden bizonnyal fenséges látványt nyújt, különös tekintettel a közeli Laguna Verde csillogó vizeire.

Chile vulkán

Chile vulkán

A hatalmas 5592 méter magasan fekvő Lascar, a Közép-vulkáni zónában fekszik, amely a bolygó egyik legmagasabb és legszárazabb vulkáni helye. Mint ilyen, a sztratovulkánt körülvevő terület nagyon száraz, alsó lejtőin csak ritka cserjések találhatók.  Két különböző kúpból áll, és az egyik gőzölgő kráterrel rendelkezik, és egy hatalmas gerinc tetején helyezkedik el. Ez összeköti más emelkedő csúcsokkal és lávakupolákkal, az Atacama-sivatag pedig nem messze fekszik tőle. Csak egy kőhajításnyira van Bolívia és Argentína határtól, és Lascar sötét és környezete teszi emlékezetessé a látogatást és felfedezést. A felsoroltakon kívül a Quetrupillan, a Puyehue, az Ojos del Salado valamint a Lonquimay nevű vulkánhoz is mindenképp megéri ellátogatni.