Bízhatunk a cukorral kapcsolatos új kutatások eredményében?

A cukrot az egyik legősibb ellenségünkként tartják számon. Rengeteg kutatás folyt már ezzel az állítással kapcsolatban. Az már biztos, hogy nem egészséges, de hogy mennyire, és ez mennyiben befolyásolhatja életünket, azt egyelőre még nem tudhatjuk biztosan.

[wp_ad_camp_1]

Az első, amit a kutatók le próbálnak szögezni, az a százalékra vonatkozó megegyezés. A kérdés az, hogy hány százalék az a napi beviteli mennyiség, amely még elfogadott, hogy egészségesek maradjunk. Egyes kutatások azt bizonygatják, hogy a napi kalóriamennyiség 25 százaléka nyugodtan állhat cukorból (a kérdés már csak az, hogy ezt a százalékot mekkora mennyiséghez viszonyítjuk). Ez a kutatás nagy port kavart, ezért még több vizsgálódást és kétkedést eredményezett, amelyek szerint a napi cukorbevitel nem haladhatja meg a maximum 10 százalék kalóriamennyiséget. Mivel még ez is gyanúsan hangzik, a legaktuálisabb kutatások erre is rácáfoltak: a 10 százalék is túl soknak bizonyul!

Cukor

Cukor

A kutatások azonban nem pontosították, hogy milyen fajta cukorbevitelről is van szó pontosan, ugyanis nem mindegy, hogy kristálycukor, csokoládé, méz, vagy répa formájában fogyasztjuk el azt a napi kevesebb, mint 10 százalékot. Egy dolog azonban biztos: ha egészségesek akarunk maradni, akkor egyáltalán nem tanácsos, hogy napi szinten fogyasszuk. Ha mégis ilyen hajlamunk van, akkor tanácsos valamilyen másfajta szenvedélyt találnunk. A túlzott cukorfogyasztás nagyon súlyos következményekkel játhat. Tanácsos már a gyermekeket is mérsékletességre szoktatni ezen a téren, hiszen ha megszokják, felnőtt korban már sokkal nehezebb dolgunk lesz, ha meg akarják állni. Nagyon sok olyan felnőtt van, aki csak azért került hasonló helyzetbe, mert gyermekkorában senki sem parancsolt rá, vagy mert titokban mégis cukrot majszolt.