Belső légfrissítés céljából használjunk szobanövényeket

A légszennyezettség egyre nagyobb méreteket ölt, sajnos nem foglalkozunk eleget ezzel az égető problémával. Saját szűk környezetünkön viszont egyszerű módszerrel tudunk javítani egy kicsit. A szobanövények nagy része alkalmas némi légtisztítása.

[wp_ad_camp_1]

Egyre több kutatás bizonyítja be, hogy a szobanövények kisebb-nagyobbb mértékben képesek megkötni a levegőben lévő cigarettafüstöt, festékekből, bútorokból, építőanyagokból és egyéb forrásokból származó porrészecskéket, és sok más szennyeződést. Megfigyelések bizonyították, hogy az irodahelyiségekben elhelyezett cserepes növényen nagyban javították az irodai dolgozók fáradékonyságát, idegállapotát, köhögését, bőrszárazságát, torokfájását. A megfigyelések alapján elmondható, hogy belső helyiségekben, 15 négyzetméterenként egy -két kisebb vagy egy nagyobb cserepes növény tartása már számottevő javulást jelent a levegő minőségében, ezáltal a helyiségben rendszeresen tartózkodók közérzetében. A levéldísznövények nagyobb felületű lombozata több oxigént termel, mint a virágosaké, így a levelesek hatékonyabbak a levegő minőségének javításában.

Szobanövény

Szobanövény

Íme néhány kimondottan pompás levegőtisztító cserepes szobanövény, melyek ültetésével jelentősen javíthatjuk az egészségünket, ráadásul a szebb látványhoz is nagyban hozzájárulnak. A Sansevieria, melyet anyósnyelvnek is hívnak a hossuú, penge formájú levelei miatt, nagyon szívós zöld növény, gondozása könnyű, jól tűri a hőmérsékletingadozást a fényviszonyok váltakozását, és jól tisztítja a levegőt. A csüngő csokrosinda,  közismert nevén zöldike szintén alkalmas e faladatra, rengeteg levele aprólékos szűrőként funkcionál, ahogy a Szeldelt szobapáfrány levelei is. A szobafikusz is kiemelten jó légfrissítő.