Barátunk-e a tej?

Nehéz eligazodni, az újabb és újabb hullámokban érkező táplálkozási divat tanácsok között. Hiszen például a mi generációnk úgy nőtt fel, hogy a gyereknek minél több tejterméket kell fogyasztani, az erős csontozat és fogsor érdekében. Nehéz levetkőzni, vagy átértelmezni a berögzült „aranyszabályokat”.

[wp_ad_camp_1]

Jelenleg megoszlanak a vélemények. Vannak szakértők, akik szerint mégiscsak tápanyagban gazdag étel, emellett sok formában fogyasztható, ezért változatossá teheti az étkezést. A túlzott fogyasztása viszont sokak szerint ellenjavallott. Sok benne a koleszterin, fokozott fogyasztása növelheti a bizonyos daganatos betegségek előfordulási arányát, elősegítheti a szürke hályog kialakulását idős korban. Különböző allergiák kiváltó oka lehet és érelmeszesedést is okozhat. Gyermekeknél elősegítheti az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását, csecsemőknek nem is ajánlott adni. Természetesen, akinek laktózintoleranciája van, eleve tudja, hogy neki milyen problémákat okoz a tejtermékek fogyasztása. Káros hatásai lehetnek a szervezetre azért is, mert a tehetnek betegségeit antibiotikummal kezelik, így a fogyasztók szervezetébe is átjuthat. De ennél nagyobb veszélyt jelentenek a tejben lévő növekedési hormonok, amelyek káros hatással vannak a szervezetre.

Tej

Tej

Vannak egészségmegőrző élettani hatásai. A gyerekek szervezetére jó hatása lehet a tejnek, ellenben a felnőtteknek a tej egyes alkotó részeire nemhogy nincs szükségük, de feleslegesen terhelik a szervezetet és betegségeket idézhetnek elő. Az élőflórás joghurtokkal is csak annyi a gond, hogy a jótékony baktériumokat nem tejtermékekkel kéne bevinni a szervezetbe. Minden esetre, aki érzi, hogy rossz hatással van szervezetére a tej, vagy ellenjavallott számára a fogyasztás, körültekintően kell vásároljon, mert számtalan élelmiszer tartalmaz tejből kivont anyagokat, azok is amelyeket nem sorolunk a tejtermékek közé.