Balaton, vagy strand? Melyiket válasszuk?

A nyári hőségben minden lehetséges módszert megragadunk, hogy egy kicsit hűsölhessünk, erre pedig mi sem alkalmasabb egy vízpart mellett eltöltött napnál. Ugyanakkor hazánkban tenger híján kénytelenek vagyunk egyéb megoldásokhoz folyamodni és bizony néha egyáltalán nem egyszerű eldönteni, mivel is járhatunk a lehető legjobban.

Menjünk valamelyik természetes tavunkhoz? Netán válasszuk inkább a közeli strandot? Akinek elérhető távolságban van a Balaton, vagy a Tisza-tó, azok általában nem sokat gondolkodnak ezen a kérdésen, holott egyáltalán nem biztos, hogy a olcsóbban kijövünk egy szabadstrand meglátogatásával. Amennyiben közvetlenül vízpart mellett élünk, akkor persze könnyű dolgunk van, ám ilyenkor az jelenti sokaknál a problémát, hogy már unalomig ismernek minden egyes fűszálat, így nem jelent különösebb élményt ismételten ugyanoda menni. Átlagos esetben ugyanakkor a Balaton egyáltalán nem jelent egy olcsó alternatívát, főképp, ha az utóbbi évek tendenciáit vesszük alapul.

Balaton

Balaton

Tudniillik amennyiben legalább egy órát kell autóznunk ahhoz, hogy odaérjünk, az több ezer forintnyi üzemanyagköltséget jelent. A főszezonban ráadásul a szabadon elérhető szakaszokon jellemzően nagy tömeggel kell számolni, a fizetős strandok belépőjegyei pedig egy négyfős család esetében akár a tízezer forintot is megközelíthetik. Emellett további bosszantó tény, hogy a helyi árusok méregdrágán adják az ételeket és az italokat is, így aztán összességében komoly összegbe kerülhet már egyetlen nap a Balaton mellett. Egy épített strand esetében a legnagyobb kiadást a belépőjegyek jelentik, ám ezért cserében a jobb helyeken élménymedencéket, csúszdákat, termálvizes részeket is használhatunk. A vendéglátóhelyek árai barátságosabbak és akár plusz szolgáltatásokat is igénybe vehetünk.