Babamúzeum nyílik az Őrségben

Egyedi babamúzeum nyílik az Őrségben, Ivánc településen. Marozsyné Guba Rózsa babakészítő népi iparművész 2019 tavaszán, egy Magyarországon még szokatlan formációját választja az újonnan nyíló babamúzeum elhelyezkedésének és megjelenítésnek.

[wp_ad_camp_1]

A „home gallery” formáció lehetőséget fog biztosítani a 130 éves autentikus őrségi házban a meghitt környezetre, közvetlen beszélgetésekre a művésszel. A látogatóknak a belső fagerendás múzeumi hangulat vagy az arborétum szerű kert megadja a VIP vendég hangulatot minden, a babamúzeumba előre bejelentkező és oda ellátogató vendég számára. Marozsyné Guba Rózsa – 1951-ben született az Alföldön (Magyarország). 1985-ben kapta meg a babakészítő népi iparművész címet. Feldolgozta és zsűriztette Magyarország tájegységeinek a jelentős népviseleteit. Így például Sárköz, Kalocsa vidékének népviseleteit az 1800-as évek kezdetéig, valamint Baranya, Dunántúl, az Alföld és a Palócföld számos népviseletét is. Munkái jelentős részét a japán piacra készítette, de megtalálhatók a világ szinte minden táján.

Babamúzeum

Babamúzeum

Munkái számos “államközi” ajándék részét képezték a 80-as években, így megtalálhatók voltak pl. Helmuth Kohl kancellár és Fidel Castro gyűjteményében is.  A sok év tapasztalatát pedig remélhetőleg sikerül egy új és egyedi múzeumi formában felhasználni a babamúzeum létrehozásával. A népi iparművész tervei itt azonban itt nem fejeződnek be. Az idei évben, tervben van több magyarországi és nemzetközi időszakos babakiállítás megrendezése is az alkotásaiból, valamint hosszú távú tervként szeretne létrehozni egy turisztikai szempontból kiemelten frekventált helyszínen is egy nagyobb léptékű hagyományos értelemben vett babamúzeumot is. Ez utóbbi vonatkozásában több Budapesti és külföldi önkormányzattal, helyi hivatallal folynak már tárgyalások, de mint mondja, a kérdés még nyitott, örömmel lát bármilyen újabb lehetőséget, javaslatot e tekintetben.