B-vitamin és az idegrendszer kapcsolata

Az idegrendszer nem megfelelő működése mögött általában valamilyen baleset vagy betegség áll. Sajnos ma már az is egyre gyakoribb, hogy valamilyen ásványi anyag vagy vitaminhiány miatt a szervezet nem működik optimálisan. Az alábbiakban a B-vitamin és az idegrendszer közti összefüggéseket részletezzük!

Idegrendszer támogatása érdekében nagyon fontos a kellő ásványi anyag és vitamin bevitel. A B-vitamin az idegrendszer optimális működését segíti elő. Mindegyik B-vitaminnak megvan a maga szerepe, illetve koenzimként úgy mondd össze is dolgoznak, valamint más anyagokkal is kémiai reakcióba lépnek. A B-komplex alatt az összes B-vitamint értjük, melyekre a szervezetnek mind szüksége van. Fontos tudni, hogy egyik sem tudja helyettesíteni a másikat, így mindegyik beviteléről gondoskodni kell! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes őket raktározni, így folyamatosan gondoskodni kell a megfelelő bevitelről. A kellő B-vitamin bevitel nélkül hiánybetegség jelentkezhet, amely pszichiátriai, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és idegrendszeri tünetek formájában jelentkezik.

Idegrendszer támogatása

Idegrendszer támogatása

Elsősorban a B1-, B6- és B12 vitaminok járulnak hozzá az idegrendszer megfelelő működéséhez. Többek közt felgyorsítják az idegszövetek regenerációját, valamint az idegműködést is javítják. Ezeket a vitaminokat úgy nevezett neurotróp vitaminoknak is szokás nevezni, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy kedvező hatással vannak az idegrendszerre. Ha szeretné, hogy az összes fontos ásványi anyagot, illetve vitamint, beleértve a B-vitamint is, bevigye a szervezetébe, akkor érdemes egy idegrendszert támogató komplex táplálékkiegészítőt fogyasztani. Természetesen emellett az is fontos, hogy változatos, tápanyagokban gazdag élelmiszereket fogyasszon és csökkentse a stresszt. Ebben a stressz csökkentő technikák és a sport lehetnek nagy segítségére!