Ázsia pusztító forgószelei, a tájfunok

Nem is olyan rég volt, hogy hatalmas tájfun pusztított Ázsiában, tönkretett házakat, életeket, emberek vesztek oda. Ez bizony kisebb nagyobb mértékben, de igen jellemző arrafelé.

[wp_ad_camp_1]

A tájfun Kelet-Ázsia partvidékének és szigeteinek pusztító, veszedelmes vendége. A tájfun szó kínai nyelven azt jelenti, hogy „nagy szél”. Hatalmas méretű, alacsony nyomású szélörvény, szakszerű elnevezéssel élve trópusi ciklon. Egy-egy tájfun légtömegének átmérője elérheti a 200-400 km-t is, a szél ebben 200-250km/h sebességgel örvénylik. Az eddigi legalacsonyabb légnyomást egy tájfun belsejében, az úgynevezett ciklonszemben (leszálló légmozgású, felhőmentes legbelső kör, 10-30 km átmérővel) mérték, nem volt több, mint 877 millibar.  A ciklonszem körül a légmozgás felfelé történik, ennek következménye a felhőképződés és a heves eső. A ciklon egy vihar, melynek vonulása közben folyamatos a villámlás és több száz milliméter eső esik néhány óra leforgása alatt. Egy nap alatt Magyarország egész évi csapadékmennyisége lezúdulhat belőle.

Tájfun

Tájfun

A nyári hónapokban átlagosan 20-30 tájfun keletkezik a Fülöp-szigetektől keletre található óceánrészen. Ezek elindulnak északi irányba, majd a Fülöp-szigetek előtt eldől, hogy a Fülöp-szigeteket fogják-e pusztítani vagy pedig elfordulnak északkeletnek és Japán déli szigeteit támadják meg. A trópusi ciklonok haladása 30-50 km között mozog óránként. A meteorológiai szolgálat e vidékeken fokozottan figyeli ezek mozgását és szükséges esetben értesítik a hajósokat és a lakosságot arról, hogy bizony menekülni kell. Hiába a megfigyelések és óvintézkedések, a tájfunok hatalmas pusztítást végeznek évről évre, emberek százai vesznek oda, és előfordulhat, hogy ez a szám meghaladja az ezret is.