Ázsia legnagyobb sivataga és leírása az axa-assistance.hu-n

A Mu Us-sivatag néven is ismert Ordos-sivatag Kína belső-mongol autonóm régiójában található, ez Ázsia egyik legszebb sivataga. A sivatag területe körülbelül 90.650 négyzetkilométer. A Kubuqi-sivatag északon és a Maowusu-sivatag délen alkotja az Ordos-sivatagot. A sivatagot a Sárga-folyó nagy kanyarulata és hegyláncok veszik körül.

Ázsia legnagyobb sivataga megtalálható az axa-assistance.hu weboldalra látogatva, tehát keressen fel minket ha mindent meg szeretne tudni erről a témáról. A sivatagban hegyvidéki gyepek és cserjék alkotják a régió növényzetét. Itt találhatók Przewalski gazellái, Przewalski lovai, baktriai tevék, hópárducok stb. A sivatag oázisaiban kisüzemi gazdálkodás folyik. A szarvasmarhatartás fontos tevékenység itt. Az Ordos-sivatagban található szódalerakódások erősen bányászottak. A Lop-sivatag Kína Hszincsiang Ujgur Autonóm Régiójában található sivatag. A sivatag szinte teljesen sík, domborzati eltéréseket nem mutat. A sivatagban gyenge a biológiai sokféleség, ritka természetes növényzet található itt. Csak körülbelül 36 növényfaj nő itt. A Lop-sivatagban 23 emlősfajt, 91 madárfajt, 7 hüllőfajt és 1 kétéltűfajt jegyeztek fel. A sivatag a vadon élő baktriai teve egyik utolsó menedékhelye. A Lop Nur Wild Camel National Nature Reserve-t e tevefaj megőrzésére hozták létre 2001-ben. A régió heves homokviharoknak van kitéve a tavaszi szezonban.

Góbi sivatag

Góbi sivatag

A Karakum-sivatag Közép-Ázsiában található, ahol Türkmenisztán teljes területének közel 70%-át fedi le. A sivatagi régió rendkívül ritkán lakott. A sivatag gazdag olaj- és földgázlelőhelyekben. A fő attrakció itt a Darvaza gázkráter vagy a „Pokol kapuja”, egy folyamatosan égő kráter, amelyet a geológusok szándékosan gyújtottak fel, hogy ellenőrizzék a metángáz terjedését. A világ második legnagyobb öntözőcsatornája, a Kara Kum-csatorna átszeli a sivatagot. Az axa-assistance.hu weboldalra látogatva még többet tudhat meg erről a sivatagról.