Az osztrák konyha különlegességei

Az osztrák gasztronómia sok ember számára lehet ismerős, de azért ez a konyha is tartogat újdonságokat, ezért érdemes bővebben megismerkedni azzal, hogy mit is fogyasztanak nyugati szomszédaink. Az osztrák konyha elég szerteágazó, hiszen több régió és tartomány van, ahol különleges specialitásokkal találkozhat, hiszen ahány ház, annyi szokás.

[wp_ad_camp_1]

Ausztria területéről receptkönyvek már a középkorban fennmaradtak, de a leghíresebb ételeik nekik is, mint ahogyan nekünk, a 19. századi Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származnak. Ételeikben egyaránt ötvöződik az olasz, a magyar, a cseh, a délszláv, illetve a német hatás. Étkezési szokásaik szinte ugyanazok, mint nekünk, és hozzávalóik is rendkívül ismerősek lehetnek. A zöldségfélék közül Ausztriában mindenhol találni burgonyát, salátaféléket, uborkát, paprikát, valamint paradicsomot is, a gyümölcsök közül pedig itt a fekete áfonya terem a legjobban. A gombák közül legtöbbször a csiperkét, a vargányát, illetve a rókagombát fogyasztják, és sajtjaik is igen jó minőségűek.

Wiener Backhendl

Wiener Backhendl

A császárzsemle Extrawursstal egy jellegzetes osztrák szendvics, amely rendkívül egyszerű. Az extrawurst hasonlít a mi párizsinkhoz, hiszen darált marhából, sertéshúsból, szalonnából, illetve fokhagymából készítettek és ezt megfűszerezték. Egy másik rendkívül híres osztrák étel a bécsi szelet, amely lisztbe, tojásba és zsemlemorzsában sütött borjúszelet, amelynek tökéletesítésére a 19. században került csak sor. Az ehhez ugyancsak jellegzetes osztrák köret a burgonyasaláta. Ha már húsok, akkor a rántott csirke is mindenképpen említendő, amit az osztrákok Wiener Backhendl néven fogyasztanak. Az osztrákok ezen kívül nagyon kedvelik az édességeket, a kávét és a süteményeket, így ezekből is rengeteg ínycsiklandozó specialitásuk van.