Az orchideák nem eldobható növények – tartsa életben őket évről évre

Több mint 25.000 különböző orchideafaj létezik. Az élelmiszerboltokban azonban a leggyakoribb típusok a Phalaenopsis orchideák. Az ebbe a nemzetségbe tartozó orchideák azért népszerűek, mert hosszú ideig virágoznak, és viszonylag kevés karbantartást igényelnek.

„A későbbi problémák megelőzésének kulcsa egy olyan növény kiválasztása, amely kezdetben jó” – magyarázza Satch. „Ne válasszon mentőnövényt, hacsak nem ismeri a növények rehabilitációját.” Válasszon ki egy orchideát, amelynek a legtöbb bimbója még nem nyílt ki. „Azok a virágok tartanak a legtovább, mert még nem virágoztak” – mondja Satch. – „Nem tudja, mióta virágzik már az orchidea a boltban, és nem akar lemaradni teljesen a virágzásról.” Ügyeljen arra, hogy ellenőrizze a leveleket és a szárakat rovarok és gombás fertőzések szempontjából. Satch szerint gyakran úgy néznek ki, mint a barna vagy fekete foltok, általában sárga a szélük. Ha egy jó példányt kap, megfelelő gondozása növeli túlélési és újravirágzási esélyeit. A megfelelő világítás elengedhetetlen az orchidea túléléséhez.

Orchidea

Orchidea

„A Phalaenopsis orchideák túlélnek gyenge fényviszonyok mellett is” – mondja Palomares. Minél több fényes, közvetett fényt kap azonban, annál tovább tart a virágzás, és annál nagyobb az esélye az újravirágzásnak. „Ügyeljen arra, hogy olyan ablakba helyezze, ahol közvetlen napsütés éri” – javasolja Satch. „Akár három órányi közvetlen napsugárzás vagy egy egész napi foltos napsugárzás ideálisak.” Az orchideák szeretik hőmérsékletüket, öntözési ütemüket és fényüket, ha azok stabilak. „A túl nagy eltérés bármely irányba a virágbimbók spontán elpusztulásához vezethet” – magyarázza Satch. Az orchideák azt is szeretik, ha a táptalaj nedves marad, nem ázik. „Az orchideákat légnövényeknek vagy epifitáknak is tekintik, és nem nőnek a talajban” – mondja Palomares. „Általában mohával vagy akár sziklákkal növeszthetők a cserépben.”