Az orchidea ápolása

Az orchidea talán a legkedveltebb ajándék a hölgyeknek, könnyen beszerezhető, piacokon nagyáruházakban, kertészetekben egyaránt találkozhatunk gyönyörű példányokkal. Szerencsére az ára is elérhető szinte mindenki számára, gondozása sem igényel nagy szaktudást, cserébe színpompás virágokkal hálálja meg a törődést.

[wp_ad_camp_1]

A legtöbb orchidea faj trópusi-szubtrópusi növény, bár vannak olyan fajták, amik mérsékelt égöv alatt érzik jól magukat. Több, mint 25.000 féle orchidea faj él vadon, a nemesítettek száma eléri az 50.000-et. A legtöbb fajta Afrikában, Ázsiában és Amerikában található. Hazánkban a Boldogasszony papucsa a legismertebb vadon élő orchideafajta, ezen kívül találkozhatunk még a vitézvirággal, a fehér madársisakkal a zöldike ujjaskosborral és a tőzegorchideával a vadon élő fajták közül. Az egyszerűbb fajtájú orchideák, mint a lepkeorchidea kiválóan nevelhetők az ablakpárkányon. Ha vásárolunk egyet vagy ajándékba kapunk egy növényt, biztos, hogy hamarosan több példányunk is lesz belőle, nem fogunk tudni ellenállni a gyönyörű virágoknak. Az orchidea egy évben kétszer-háromszor is virágozhat és a virágok akár két hónapig is pompázhatnak.

Orchidea

Orchidea

Az orchideák kedvelik a fényben gazdag helyet, de a közvetlen, ablakon keresztül betűző fény megégetheti a növény leveleit. Ha déli fekvésű ablakban tartjuk a növényt, nyáron tegyük kicsit távolabb a tűző napról. Legjobban a keleti vagy nyugati fekvésű ablakokban érzik magukat, a vastagabb levelű fajták több fényt igényelnek, a vékonyabb levelűeket jobban kell óvni a naptól. Az orchidea 60-70százalék közötti páratartalom mellett érzik jól magukat. Száraz levegőjű helyiséget párologtatóval tehetünk alkalmassá az orchideák nevelésére. A növény gyökereit szürkésfehér bevonat védi a túlzott párologtatástól. Az orchideákat mindig mésztelenített vízzel öntözzük, amit a csapvíz felforralásával tudunk előállítani, vagy ha van rá lehetőségünk, az esővíz összegyűjtésével. Ezek a gyönyörű virágok meghálálják a törődést, széppé varázsolva otthonunkat.