Az Ön otthonában megfelelő méretűek a radiátorok?

Ha otthonában újabb radiátorokat ad a fűtési rendszerhez, eltávolít néhányat vagy az összeset újra cseréli, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy megfelelő méretűek-e a fűtőegységek. Ez ugyanis a szobák hőmérsékletét is nagy mértékben befolyásolja!

[wp_ad_camp_1]

A megfelelő méretű radiátorokról ide klikkelve tudhat meg többet! Talán mondanunk sem kell, hogy a túl kicsi radiátor komoly problémát jelent, ugyanis a helyiséget nem tudja kellőképp, hatékonyan felmelegíteni. Viszont, ha túl nagy a radiátor, akkor a helyiség fülledté válik. Gyakorlatilag pénz kidobás a túl nagy radiátor. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen megállapítani mekkora az ideális radiátor, a radiátor teljesítményét BTU-ban mérik. BTU számológépek online is megtalálhatók, így könnyedén ki tudja számolni, hogy milyen teljesítményű radiátorra volna szüksége. A BTU jelölés a British Thermal egységeket jelenti. Tehát ez azt jelenti, hogy minél magasabb a BTU értéke, annál gyorsabban melegíti fel a radiátor azt a helyiséget, ahol megtalálható. A radiátorok közt a fő kategóriát az oszlop radiátor adja, valamint a vízzel működő, elektromos, acéllemezes típusok.

Radiátor

Radiátor

A vízzel működő vízvezeték-sugárzókról azt érdemes tudni, hogy csővezeték útján csatlakoznak a melegvizes rendszerekhez. Ezeket fűtéstechnikusnak kell felszerelnie. Jellemzően a vízvezeték-sugárzókat a hálózati vízellátás táplálja. Működés közben meglehetősen zajosak, ezen nem kell meglepődni. Az acél panel radiátorok alapvetően acél panelekkel rendelkeznek, ennek okán a radiátor tömege meglehetősen nagy, így az általa leadott hő is jelentősnek mondható. Esztétikai szempontból viszont nem a legszebbek. Az oszlopos radiátor függőleges csövekből áll és leginkább a viktoriánus korabeli házakra jellemző.