Az olvasás jótékony hatásai

Az olvasás nem csak kikapcsolódást jelent, olyan előnyei is vannak, amibe nem is gondolunk bele, amikor elmerülünk egy jó regény olvasásában. A könyvek fogatása pozitívan hat gondolkodásunkra, érzelmeinkre és testi folyamatainkra, valamint fejleszti a kreativitást.

[wp_ad_camp_1]

Minél több szót ismerünk meg az olvasás által, annál differenciáltabban látjuk a körülöttünk lévő világot és választékosabban tudjuk kifejezni magunkat. Ha többféle érzelemkifejezést ismerünk, árnyaltabban tudunk gondolkodni a saját és mások érzelmi képességéről. Az érzelmek differenciálásának képessége az érzelmi intelligencia egyik fontos eleme. A könyvek olvasása érzékenyebbé tesz másokkal szemben, az empátia fejlesztésén kívül a mentalizáció magasabb szintjére juttat el. A mentalizáció olyan képesség, ami segít, hogy a magunk és mások mentális állapotát megértsük és képesek legyünk értelmezni az emberek viselkedését és a mögöttük húzódó szándékot.

Olvasás

Olvasás

Kutatások igazolták, hogy akik szépirodalmat olvasnak, akkor is hajlamosak segíteni embertársaiknak, ha az veszéllyel vagy áldozatokkal jár. Egy felmérés szerint 6 perc olvasás 68%-ra viszi le az olvasó stressz-szintjét. Elmerülni egy izgalmas könyvben az egyik legjobb relaxációs tevékenység. Aki alvás előtt olvas az ágyban, az sokkal jobban alszik, mint aki egyáltalán nem vesz könyvet a kezébe lefekvés előtt. Az olvasás szélesíti a világlátást, sokkal elfogadóbb és nyitottabb lesz a világra, aki egy-egy történeten beül sokféle karakterrel, nézőponttal, emberi vagy állti sorssal találkozik. Az olvasás aktívan és egészségesen tartja az agyat, lelassítva az Alzheimer-kór, vagy a demencia kialakulását. Egy pozitív hangulatú könyv feldob, a szervezet endorfint termel és javul a közérzet. Tehát emeljünk le a polcról egy könyvet, és olvassunk naponta.