Az Itoh bazsarózsa

A kereszteződési hibridként ismert Itoh bazsarózsa ötvözi mindkét szülőnövény tulajdonságait örökölte: a fa pünkösdi rózsáét és a lágyszárú pünkösdi rózsáét. Ennek eredményeként óriási, hosszan tartó virágzásuk és erős száruk van, valamint őszig tartó sötétzöld, buja, mélyen karéjos lombozatuk.

[wp_ad_camp_1]

Mivel a lágyszárú bazsarózsának halmozott növekedési szokása is van, télen nem virágoznak. Az akár nyolc hüvelykig terjedő virágokkal és a sárga porzóval körülvett szirmokkal az Itoh pünkösdi rózsa számos élénk színben kapható, beleértve a korallt, a rózsaszínt, a vöröst és a fehéret, valamint a sárgát is. Mint a legtöbb bazsarózsa faj esetében, ezek a növények is szépen kiegészítik a vágott virágdíszeket, és könnyen termeszthetőnek, kiemelkedően szépnek, sőt illatosnak, leginkább citromillatúnak számítanak. Gyakran megtalálhatók az évelő kertekben, valamint más cserjével keverve, de az Itoh pünkösdi rózsa is működik önálló növényként vagy csoportosan – de akár sövényként is. Toichi Itoh japán botanikusról kapta a nevét, aki az 1940-es években elsőként keresztezte sikeresen a fa bazsarózsát egy lágyszárú bazsarózsával. Az Itoh bazsarózsa buja zöld lombja és óriási gyönyörű virágzása miatt imádottá vált.

Itoh bazsarózsa

Itoh bazsarózsa

A mai napig nagy a kereslet a növényre. Az itoh pünkösdi rózsa virága erőteljesen megnőhet három méter magasra és négy láb szélesre. Miután létrejöttek a virágok, hosszabb virágzási időszakuk van. Az első évben 30 virágra és egy érett bokorra lehet számítani. Az itoh bazsarózsák örökölték a fa bazsarózsa erős szárát, emiatt pedig a kertészeknek nem kell aggódniuk a visszavágás miatt, mivel valószínűleg nem hajlanak meg szélben és esőben. Erőteljes, kupolás növekedésüknek és nagy kettős virágaiknak köszönhetően hasonlítanak a fa pünkösdi rózsákra, és sötétzöld lombozatuk köztudottan nagyrészt betegségálló.